România cedează primul loc la inflație, dar rămâne pe podiumul european, iar presiunile se mențin

Pe scurt

  • România a fost depășită de Ungaria, având a doua cea mai mare inflație din UE.
  • Rata inflației în România a scăzut la 4,95% în ianuarie 2025.
  • Banca Naţională a României revizuiește prognoza inflației, anticipând presiuni în anii următori.
  • Inflația de bază în zona euro a rămas stabilă la 2,7% din septembrie.
Articolul integral continuă mai jos
inflatie, euro, bani sursa foto: Unsplash.com

România nu mai este țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, fiind depășită în ianuarie de Ungaria. Totuși, rata anuală de 5,3% menține România printre economiile cele mai afectate de creșterea prețurilor. În timp ce inflația medie în zona euro a crescut ușor, în România tendința a fost de scădere, însă prognoza BNR indică menținerea presiunilor inflaționiste și în anii următori.

Scădere ușoară a inflației în România

După zece luni în care România a avut cea mai ridicată inflaţie din UE, în ianuarie primul loc a fost ocupat de Ungaria, cu 5,7%, urmată de România (5,3%) şi Croaţia (5%), arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), arată Agerpres.

În România, conform datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna ianuarie 2025, la 4,95%, de la 5,14% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,54%, cele nealimentare cu 4,60%, iar serviciile cu 6,54%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Indicele preţurilor de consum în luna ianuarie 2025 comparativ cu luna decembrie 2024 a fost 100,92%. Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2025 comparativ cu luna ianuarie 2024 a fost 5%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2024 – ianuarie 2025) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2023 – ianuarie 2024) a fost 5,4%”, se arată în comunicatul INS.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 3,8%, de la 3,5% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2025 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,1% la sfârşitul lui 2026, potrivit datelor prezentate în data de 17 februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în ianuarie până la 2,8%, de la un nivel de 2,7% în decembrie, în timp ce în zona euro inflaţia a crescut până la 2,5% în ianuarie, de la un nivel de 2,4% în decembrie. Inflaţia în zona euro depăşeşte nivelul ţintă de 2% avut în vedere de Banca Centrală Europeană.

Cea mai mică inflație

Luna trecută, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE s-au înregistrat în Danemarca (1,4%), Irlanda, Italia şi Finlanda (toate cu 1,7%).

Comparativ cu decembrie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în opt state membre UE (inclusiv în România, de la 5,5%, până la 5,3%), a rămas stabilă în patru şi a crescut în 15 ţări membre UE.

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas neschimbată la 2,7% în ianuarie, nivel la care se situează începând din septembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.