România este la coada clasamentului european privind educația financiară și are cea mai mare populație care își supraapreciază cunoștințele financiare

bani, lei, bancnote

România rămâne în continuare la coada clasamentului ţărilor din Uniunea Europeană (UE) privind educaţia financiară, iar cetățenii români sunt cei care își apreciază cel mai mult cunoștințele financiare drept „înalte”, deși realitatea ilustrează opusul, arată un raport ela­borat de Uniunea Europeană, Eurobaro­metru, pentru monitorizarea nivelului de educaţie financiară a ţărilor membre.

Scorul cunoștințelor financiare este calculat ca număr de răspunsuri corecte la cele cinci întrebări de cunoștințe financiare stabilit de Eurobarometru. În medie, în întreaga UE, 26% dintre respondenți au un scor ridicat în ceea ce privește cunoștințele financiare (patru sau cinci răspunsuri corecte), 50% au un scor mediu (două sau trei răspunsuri corecte) și 24% un scor scăzut (niciun răspuns corect sau un singur răspuns corect). Aproximativ patru din zece respondenți din Țările de Jos (43%), Danemarca (40%), Finlanda (40%) și Estonia (39%) au un scor ridicat în ceea ce privește cunoștințele financiare.

În schimb, proporția celor cu un scor scăzut este cea mai mare în Cipru (30%), România (30%), Grecia (29%) și Portugalia (28%).

Astfel, în România, doar 13% dintre respondenţi care au răspuns corect la 4 sau 5 din întrebările din Eurobaro­metru. Un procent de 57% dintre români au răspuns corect la 2 sau 3 întrebări, în timp ce 30% fie nu au răspuns la nici o întrebare, fie au răspuns corect la o singură întrebare.

În același timp,  51% dintre respondenții din România descriu cunoștințele lor generale despre chestiuni financiare ca fiind „foarte ridicate” sau „destul de ridicate” în comparație cu alți adulți din țara lor. Acesta este cel mai ridicat nivel din UE.  România este urmată de Franța (42%), Polonia (40%) și Finlanda (39%), unde aproximativ patru din zece respondenți își descriu cunoștințele financiare ca fiind „foarte ridicate” sau „destul de ridicate” în comparație cu alți adulți.

Astfel, deși respondenții din România își apreciază cunoștințele generale în materie financiară ca fiind ridicate în comparație cu alți adulți din țara lor, aceștia sunt, de fapt, printre cei mai puțin susceptibili de a avea un scor ridicat în ceea ce privește cunoștințele financiare (13%), arată raportul.

Comentarii

 1. Mai bine ne ai spune daca suntem la ceva bun in fruntea clasamentului,pentru ca ne stiu toti ca suntem codasii ue,din cauza nemernicilor de politicieni care ne conduc de peste 30 ani.

 2. Dvs. ca site de specialitate ce ați făcut pentru educația financiară a cititorilor?
  NIMIC!
  Și atunci ? Ne lamentăm , prezentăm statistici și aceeași concluzie : suntem ultimii din Europa.
  Poate vă propuneți sa inițiați un ciclu de prelegeri pentru educația financiară a cititorilor. Sunteți capabili ? In acest moment nu cred.
  De fapt , educația financiară ar trebui să fie o permanență in conținutul site -ului , adaptată la provocările momentului.
  Decât să reproduceți informații culese de peste tot, mai bine vă transformați într – adevăr într-un site de profil economic , cu analize serioase, evaluări ale momentului si educarea publicului care vă urmărește.
  In rest numai de bine.

  P.S. Calitatea redactării ( nu mă refer la conținut ) lasă mult de dorit. M-am plictisit de câte ori v-am atras atenția asupra greșelilor . Și atunci cum stăm cu nivelul de educație financiară ? Referitor la conținut este submediocru .
  Veți publica acest comentariu ? Nu cred! Ați mai cenzurat opinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *