Comisia Europeană a făcut prima mișcare în ceea ce va fi o negociere de doi ani privind planul de cheltuieli al blocului pentru șapte ani începând din 2028. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat că planul de 1,8 trilioane de euro va face fondul de numerar al UE „mai mare”, „mai inteligent” și „mai precis” și că bugetul este „cel mai ambițios propus vreodată”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Însă, într-un semn al negocierilor aprinse care vor urma, parlamentarii dezamăgiți s-au grăbit să contrazică afirmațiile lui von der Leyen, spunând că executivul european a prezentat în mod eronat ajustările la inflația — majoră — din ultimii ani ca o creștere a bugetului UE.

„Comisia Europeană va prezenta diferite linii bugetare, care au crescut. Dar, desigur, dacă bugetul rămâne la același nivel, atunci asta înseamnă că mai multe linii bugetare ar trebui să scadă”, a declarat Siegfried Mureșan, membru al Partidului Popular European de centru-dreapta din România.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Toate capitalele naționale, precum și Parlamentul European, trebuie să fie de acord cu planul înainte ca acesta să fie aprobat. Pe măsură ce se trasează liniile de luptă, publicația Politico a analizat cine are de câștigat și cine are de pierdut în propunerea inițială.

Pierzători: fermierii

Fermierii sunt furioși.  În ultimul buget pe termen lung al UE, politica agricolă comună (PAC) a fost de 386,6 miliarde de euro. De data aceasta, 300 de miliarde de euro au fost alocate pentru agricultură.

Mai mult, în timp ce PAC forma o secțiune separată a bugetului, acum a fost fuzionată cu finanțarea pentru alte politici într-un fond comun pentru „Planurile de parteneriat naționale și regionale”.

În conformitate cu aceste planuri, țările europene trebuie să cheltuiască minimum 300 de miliarde de euro pentru agricultură și ar putea cheltui mai mult dacă ar alege să o facă. Dar grupurile de fermieri care protestează în fața Parlamentului și a Comisiei nu sunt optimiste.

Pierzător: tutunul

Deși marea majoritate a bugetului va proveni din contribuțiile proprii ale țărilor UE, Comisia a propus și trei noi taxe care vizează deșeurile electrice, marile companii și produsele din tutun, cum ar fi țigările și trabucurile. Aceste produse sunt în prezent impozitate de fiecare țară în parte, care păstrează veniturile pentru sine.

Scopul este de a genera între 25 și 30 de miliarde de euro pe an, care vor fi utilizate pentru rambursarea datoriei comune a UE utilizate pentru finanțarea redresării post-Covid.

Prețurile țigărilor sunt deja setate să crească în întreaga UE în conformitate cu o actualizare mult așteptată a Directivei privind impozitarea tutunului, estimările aproximative indicând că prețul unui pachet va crește cu 1-2 euro. Pentru prima dată, produsele alternative, cum ar fi țigările electronice și tutunul încălzit, vor fi supuse unei taxe minime, deși mai mici decât în cazul țigărilor tradiționale.

Pierzător: natura

Biodiversitatea urmează să piardă partea dedicată din bugetul UE, fiind în schimb absorbită într-un obiectiv mai larg „climă și mediu”, care ar reprezenta 35 % din buget, ajungând la aproximativ 700 de miliarde de euro. Anterior, pe lângă obiectivul de 30% al cheltuielilor pentru climă, 7,5% din cheltuielile anuale urmau să fie alocate obiectivelor de biodiversitate în 2024, crescând până la 10% în 2026 și 2027.

Noua țintă „climă și mediu” ar servi tuturor celor șase obiective de mediu ale UE, de la climă și biodiversitate la economia circulară și prevenirea poluării.

Programul LIFE — finanțare dedicată mediului și acțiunilor climatice — a fost, de asemenea, absorbit în „Planurile naționale și regionale”, precum și în „Fondul de competitivitate” în valoare de 410 miliarde de euro, care reunește mai multe programe de finanțare existente. Unele ONG-uri avertizează că aceste schimbări ar putea însemna o pierdere a finanțării pentru biodiversitate. Potrivit Comisiei Europene, UE se confruntă deja cu un deficit anual de finanțare pentru biodiversitate estimat la 37 de miliarde de euro.

Câștigători: țările estice și Ucraina

Țările estice au obținut o victorie importantă miercuri, când Comisia a anunțat că regiunile estice, în special cele care se învecinează cu Ucraina, Rusia și Belarus, vor primi mai multe fonduri decât celelalte pentru a-și satisface atât nevoile de securitate, cât și cele economice.

Acestea au câștigat și o altă bătălie: deși UE avea nevoie disperată de bani proaspeți pentru vistieria sa, nu a inclus veniturile provenite din extinderea deja planificată a sistemului UE de comercializare a emisiilor la clădiri și transportul rutier în coșul propus de noi surse de venituri. În cele din urmă, UE a propus să sprijine reconstrucția Ucrainei și parcursul acesteia către aderarea la UE cu 100 de miliarde de euro suplimentare.

Câștigător: Consumatorii de energie electrică

Conform propunerii, UE ar urma să sporească semnificativ sprijinul acordat modernizării rețelelor electrice ale blocului pentru a reduce prețurile la energie electrică, care au fost identificate într-un raport al fostului președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, ca fiind punctul slab al Europei în competiția cu SUA și China.

Fondul pentru conectarea Europei, un fond care poate fi utilizat pentru modernizarea infrastructurii și investiții în noi tehnologii, va înregistra o creștere a bugetului pentru energie de la doar 6 miliarde de euro la 30 de miliarde de euro. În plus, rețelele vor beneficia de un fond de competitivitate extins masiv, în valoare de 410 miliarde de euro, în încercarea de a reduce risipa și de a reduce facturile pentru industrie și gospodării.

Draghi a avertizat că „investițiile în infrastructură sunt lente și suboptimale”, în timp ce energia din ce în ce mai scumpă obligă producătorii să reducă producția sau să se relocheze.

Câștigător: tehnologiile digitale

Comisia dorește să multiplice de cinci ori fondurile blocului pentru tehnologiile digitale, a declarat von der Leyen. Acest lucru ar duce fondurile digitale la 54,8 miliarde de euro în următorul buget.

Aceasta reprezintă o creștere considerabilă într-un domeniu în care UE investea deja fonduri considerabile în cercetare și inovare. Dar miza a crescut, regiuni din SUA până în China concurând acerb pentru tehnologii transformatoare, în special inteligența artificială.

Digitalul este unul dintre cei patru piloni ai unui nou fond cuprinzător pentru competitivitate, care are o valoare totală de 410 miliarde de euro.

Câștigător: apărarea

Propunerea Comisiei este de a aloca cel puțin 131 de miliarde de euro pentru apărare și spațiu, ceea ce înseamnă „de cinci ori mai mult decât avem astăzi”, a declarat von der Leyen. Bugete separate vor fi utilizate și pentru a spori capacitatea de apărare a blocului. Propunerea „demonstrează o ambiție binevenită”, a declarat Hannah Neumann, europarlamentar german din partea Verzilor, membru al Comisiei pentru apărare a Parlamentului European. Cifra este în concordanță cu nevoile identificate încă de la numirea în funcție de comisarul pentru apărare Andrius Kubilius, menționează publicația citată.

Câștigător: Cercetarea și cultura

Programul emblematic al blocului în domeniul cercetării și dezvoltării, Orizont Europa, urmează să se dubleze, ajungând la 175 de miliarde de euro. În prezent, acesta este deja unul dintre cele mai mari fonduri de acest tip din lume, cu un buget de 95 de miliarde de euro, deși un grup de experți a susținut că UE ar trebui să-și majoreze cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare la 220 de miliarde de euro pentru a rămâne competitivă.

Alocarea pentru programul emblematic al UE pentru mobilitatea studenților, Erasmus+, a fost majorată cu 50 %, ajungând la peste 40 de miliarde de euro. Comisia a anunțat, de asemenea, un nou program „AgoraEU” în valoare de 8,6 miliarde de euro, care va sprijini cultura, mass-media și organizațiile societății civile.

„Este o zi istorică pentru sectorul cultural și creativ al Europei”, a declarat pentru Politico Glenn Micallef, comisarul pentru echitate intergenerațională, tineret, cultură și sport.

Juriul deliberează: mobilitatea militară

Comisia dorește ca blocul să aloce 17,7 miliarde de euro pentru mobilitatea militară, potrivit comisarului pentru transporturi, Apostolos Tzitzikostas. Pe hârtie, aceasta pare o victorie importantă în comparație cu bugetul de 1,7 miliarde de euro alocat mobilității militare în bugetul actual.

În realitate, însă, suma este cu mult inferioară celor 75 de miliarde de euro sau chiar 100 de miliarde de euro pe care Tzitzikostas le-a considerat necesare.

Deși o parte din bugetul pentru transportul civil ar putea sprijini infrastructura cu dublă utilizare – și ar putea fi utilizate fonduri suplimentare pentru apărare – nevoile militare par să fie încă doar parțial satisfăcute.

Comisia a propus ca viitorul Mecanism pentru interconectarea Europei, instrumentul de finanțare al UE pentru infrastructură, să totalizeze 81,4 miliarde de euro. Aproximativ 51 de miliarde de euro ar fi alocate transporturilor.

Juriul încă deliberează: orașele și regiunile

Schema de finanțare a coeziunii UE are scopul de a stimula creșterea economică în regiunile mai sărace ale blocului și de a reduce inegalitățile. În prezent, aceasta reprezintă mai mult de o treime din bugetul actual al UE. Însă, în loc să fie o politică independentă în propunerea de buget pentru 2028, finanțarea coeziunii este abordată prin așa-numitele planuri de parteneriat naționale și regionale elaborate de guvernele naționale.

Într-un acord de ultim moment, Comisia promite că regiunile cele mai sărace ale blocului vor primi 218 miliarde de euro în următorul buget, ceea ce a fost o cerință cheie a comisarului pentru regiuni, Raffaele Fitto. Însă nu s-au dat astfel de garanții pentru restul UE, ceea ce a stârnit temeri că suma totală alocată pentru dezvoltarea regională va fi mai mică decât în bugetul actual. Aceasta este o veste proastă pentru orașele și zonele rurale care depind de fondurile de coeziune pentru a finanța totul, de la drumuri la biblioteci publice.

Mai mult, liderii locali și regionali sunt îngrijorați de propunerea bugetară de a acorda guvernelor centrale puteri excesive de gestionare și distribuire a fondurilor UE prin intermediul schemei planului de parteneriat și sunt preocupați de faptul că liderii naționali ar putea pedepsi rivalii politici prin refuzarea accesului la fonduri.