România, fără eoliene noi din 2014. Pot apărea încă 3.000 de MW în următorii cinci ani

parc eolian_n Sursa foto: Facebook / RWEA - Asociatia Romana pentru Energie Eoliana

Capacitatea instalată în parcuri eoliene din România este de 3.086 MW, din care mare parte în Dobrogea, cea mai bună zonă pentru vânt, iar această cifră este aceeași practic din 2014, spun reprezentanții RWEA, patronatul industriei de profil, pentru Economedia. În fapt, s-ar mai fi adăugat ceva, anume parcurile Pechea și Ruginoasa (Galați și Iași) care totalizează 70 MW, dar care nu apar în statisticile ANRE, fiind însă contabilizate de RWEA.

Din cei 3.086 MW instalați, 2.820 sunt în Dobrogea, de unde problema pe care Transelectrica o are cu evacuarea energiei din această zonă în Sistemul Energetic Național. Aici, operatorul de sistem are în derulare investiții de sute de milioane pentru evacuarea energiei și asigurarea stabilității sistemului, de la linii de înaltă tensiune la stații de transformare. Este de precizat că, pe lângă miile de MW din eolian, în Dobrogea mai avem și 1.400 MW instalați la Centrala Nucleară Cernavodă plus alte sute de MW în fotovoltaic.

Deși nu s-au mai făcut investiții semnificative în domeniu eolian de mai mulți ani, perspectiva se schimbă, începând chiar din acest an.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„În prezent, există suficiente proiecte într-un stadiu avansat care pot acoperi necesarul de energie eoliană pentru îndeplinirea țintelor din cadrul Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC). Menționăm că aceste proiecte sunt interesate să participe în cadrul licitațiile ce vor fi demarate sub schema de Contracte pentru Diferență (CfD), putându-se ajunge la o estimare de 6 GW capacitate energie eoliană instalată până în anul 2028/2029”, spun reprezentanții RWEA. 6 GW, adică 6.000 de MW, înseamnă o dublare a capacității din eolian, în doar cinci ani. Acest lucru, deși posibil prin prisma banilor investiți (energia eoliană, ca și fotovoltaică sunt subvenționate prin sistemul certificatelor verzi), va aduce mari probleme în SEN și pentru Transelectrica prin prisma noilor capacități instalate și modului în care se echilibrează sistemul în condițiile în care tot eolianul și fotovoltaicul sunt imprevizibile. Transelectrica a subliniat, de altfel, recent, că sunt necesare investiții urgente în baterii de stocare cu o capacitate de 4.000 MW.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Capacitatea instalată în parcuri eoliene din România este de 3.086 MW, din care care mare parte in Dobrogea, ..
    Face ce face autorul și o comite de fiecare dată .
    …. 6 gw, adică 6.000 de MW…..
    Ca de obicei superficial .
    In rest numai de bine.

  2. Mama lor de investitori in eoliene si fotovoltaice sa faca si retele de distributie si sa le doneze la transelectrica cum fac toti clientii de electricitate din Romanika…

  3. Când scriu că sunteți superficiali am perfectă dreptate . Vă atrag atenția ca redactarea
    ” Capacitatea instalată în parcuri eoliene din România este de 3.086 MW, din care care mare parte in Dobrogea, ” este greșită și nu faceți corectura care se impune.
    Ați corectat doar ” 6gw” .

    Doamna Deacu ce părere aveți ? De luni de zile semnalez greșelile de gramatică , de redactare și exprimare , mai ales făcute de domnul Matei Ionescu și nu văd nicio îmbunătățire !
    Ați făcut un sondaj pentru a vă îmbunătăți nivelul site-ului. Începeți cu o redactare corectă gramatical , clară din punct de vedere al mesajului și obiectivă.
    Vă doresc succes.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.