România, în top 50 țări care practică cele mai mari prețuri la benzină. Cum se clasează față de alte țări din Europa

gas benzina motorina oil statie pompa pexels

Invazia Rusiei în Ucrainei a dus la creșterea prețurilor petrolului și altor mărfuri în multe țări, prețurile la benzină transformându-se într-un subiect de discuție în toată lumea. România se clasează în top 50 țări care practică cele mai mari prețuri la benzină din lume, potrivit datelor analizate de platforma Global Gas Prices. În perioada 24 ianuarie-2 mai 2022, valoarea medie pentru România a fost de 7,38 lei, cu un minim de 6,58 lei pe 24 ianuarie și un maxim de 7,98 lei pe 14 martie. Spre comparație, prețul mediu al benzinei în lume pentru această perioadă este de 8,73 lei.

Există diferențe substanțiale în aceste prețuri între țări. Ca regulă generală, țările mai bogate au prețuri mai mari, în timp ce țările mai sărace și țările care produc și exportă petrol au prețuri semnificativ mai mici. Diferențele de prețuri între țări se datorează diferitelor taxe și subvenții pentru benzină. Toate țările au acces la aceleași prețuri ale petrolului de pe piețele internaționale, dar apoi decid să impună taxe diferite. Ca urmare, prețul de vânzare al benzinei este diferit.

Europa are unele dintre cele mai mari prețuri la benzină din lume. Cea mai mare parte a Europei de Vest plătea mai mult de 5,69 euro pe un litru de benzină începând cu 2 mai, unele dintre cele mai mari prețuri fiind practicate în Islanda, Finlanda, Grecia, Danemarca și Norvegia. Germania a fost cea mai scumpă economie europeană majoră din punct de vedere al prețurilor la gaze cel mai recent, deoarece un litru costa 7,56 euro. Norvegia este o situație anormală în rândul țărilor producătoare de petrol, deoarece taxează benzina cu o sumă majoră. Țara își bazează o mare parte a bogăției pe petrol, dar a urmărit de mulți ani un plan de a-și face propria economie independentă de combustibilul fosili.

În ceea ce privește alte țări din Europa, prețurile din România la benzină nu sunt departe: Germania (2 euro-9,89 lei), Franța (1,8 euro-8,90 lei), Spania (1,8 euro litrul de benzină-8,90 lei), Italia (1,78 euro-8,80 lei), Bulgaria (1,49 euro-7,37 lei), Republica Moldova (1,4 euro-6,92 lei), Polonia (1,38 euro-6,82 lei),

Puteți consulta aici întreaga listă de prețuri analizate de platforma Global Gas Prices.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *