România intenționează în continuare să vândă obligațiuni verzi și Samurai încă din acest an, după ce a apelat deja de trei ori la piețele internaționale pentru a strânge un total de 9,5 miliarde de euro pentru a finanța un deficit bugetar mai mare, scrie Bloomberg.
„Suntem puțin în întârziere cu cadrul pentru obligațiunile verzi, care este important și pentru obligațiunile Samurai, iar în cel mai bun caz îl vom finaliza în aproximativ o lună și jumătate”, a declarat marți șeful Trezoreriei, Ștefan Nanu, într-un interviu telefonic. „În funcție de condițiile de piață la acel moment, vom emite anul acesta sau la începutul anului viitor”.
Ministerul de Finanțe a finalizat marți vânzarea unei euroobligațiuni pe două tranșe cu scadența în 2028 și 2033, prin care a atras 3,25 miliarde de euro, la o marjă finală de 225 de puncte de bază peste swap-urile medii pentru obligațiunile cu scadență mai scurtă și la 330 de puncte de bază pentru cele cu scadență mai lungă.
Prin această ultimă vânzare, România și-a depășit deja obiectivul de a strânge 8,5 miliarde de euro de pe piața internațională în 2023, după ce la începutul anului a vândut aproximativ 6 miliarde de euro în obligațiuni denominate în euro și dolari.
„Ne aflăm într-o poziție foarte confortabilă și am acoperit 88% din necesarul de finanțare pentru acest an”, potrivit lui Nanu.
Guvernul a estimat că necesarul brut de finanțare pentru 2023 va ajunge la 160 de miliarde de lei, luând în calcul un deficit bugetar de 4,4% din producția economică. Suma ar putea crește dacă guvernul de la București va obține aprobarea Comisiei Europene pentru a majora ținta de deficit la 5,5%, în condițiile în care răcirea economiei își pune amprenta asupra colectării taxelor.