România, la coada clasamentului european al angajaților care folosesc dispozitive digitale

Lucru-de-acasa-telemunca-laptop-Pexels-e1603196663539 Foto: Telemuncă / Pexels.com

În 2022, aproape 30 % dintre persoanele angajate din UE cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani au declarat că au utilizat dispozitive digitale în totalitate sau în cea mai mare parte a timpului de lucru, arată datele Eurostat.

În general, mai multe femei decât bărbați au raportat o astfel de utilizare a dispozitivelor digitale. Această utilizare a atins un vârf pentru ambele sexe în intervalul de vârstă 30-44 de ani (36% dintre femeile angajate au utilizat dispozitive digitale în cea mai mare parte sau în totalitate a timpului lor de lucru, față de 29% dintre bărbați), apoi a scăzut pentru vârstele 45-59 de ani (31% pentru femei, 23% pentru bărbați) și 60-74 de ani (24% pentru femei, 19% pentru bărbați).

Persoane angajate care își petrec tot sau cea mai mare parte a timpului de lucru folosind dispozitive digitale, pe sexe și vârste, % din totalul persoanelor angajate pentru fiecare categorie de sex/vârstă, UE, 2022

Dintre țările UE, cele mai mari rate pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani au fost înregistrate în Luxemburg (47% dintre persoanele angajate), Țările de Jos și Suedia (ambele 41%). Între timp, cele mai scăzute rate au fost înregistrate în România, Bulgaria și Grecia (toate 12%).

În UE în ansamblu, proporția persoanelor angajate care utilizează dispozitive digitale în timpul întregului sau al celei mai mari părți a timpului de lucru a crescut odată cu nivelul de educație, indiferent de sex.

În rândul persoanelor cu un nivel de educație scăzut sau mediu, femeile au prezentat ponderi mai mari decât bărbații: 10% dintre femeile cu un nivel de educație scăzut au petrecut tot sau cea mai mare parte a timpului de lucru utilizând dispozitive digitale, față de 8% dintre bărbați; 28% dintre femeile cu un nivel de educație mediu se aflau în aceeași situație, față de 16% dintre bărbați.

Tendința s-a inversat în rândul persoanelor cu un nivel de educație ridicat, unde femeile au înregistrat o pondere de 44%, în timp ce bărbații 47%.

 

Foto: Telemuncă / Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *