România nu a cheltuit nici până la această dată vreun euro din PNRR

bani, POCU, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

România nu a cheltuit nici până la acest moment fonduri virate de Comisia Europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), arată un răspuns al Ministerului Finanțelor trimis la solicitarea Economedia.

România a primit în data de 2 decembrie 2021 suma de 1,85 miliarde euro din fonduri nerambursabile aferente PNRR, reprezentând prefinanțarea de 13% din componenta de grant, care se află în contul administrat de Ministerul Finanțelor la BNR.

Ministerul Finanțelor nu precizează ca vreun euro din această sumă să fi fost cheltuit de România, ci precizează doar mecanismul de cheltuire, adăugând că instituția nu face transferuri defalcat pe proiecte, ci în conturi de venituri ale bugetului de stat.

În ceea ce privește componenta de împrumut în cadrul PNRR, suma virată, de către Comisia Europeană, Ministerului Finanțelor în contul deschis pentru acest scop la BNR, este de 1,94 miliarde euro și reprezintă prefinanțarea de 13% din împrumutul contract de la Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență. Aceasta a fost disponibilizată Ministerului Finanțelor de către Comisia Europeană la data de 13 ianuarie 2022.

„Până în prezent nu a fost cheltuită nici o sumă, aceasta aflându-se în continuare în integralitate în contul Ministerului Finanțelor”, arată răspunsul transmis de instituție către Economedia.

Potrivit legii, suma din prefinanțare se va utiliza pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor efectuate de beneficiarii responsabili cu implementarea reformelor și investițiilor în cadrul reformelor şi investiţiilor prevăzute în PNRR și/sau pe baza îndeplinirii jaloanelor şi ţintelor asociate împrumutului. De menționat că din aceste sume vor fi decontate beneficiarilor responsabili cu implementarea acestor reforme și investiții, inclusiv cheltuielile deja efectuate începând cu data de 1 februarie 2020.

Și BNR a transmis, recent, la solicitarea Economedia, că suma din PNRR din contul deschis de Ministerul Finanțelor nu a fost cheltuită.

Niciun euro primit prin PNRR nu a ieșit, până în prezent, din contul deschis la Banca Națională în care intră finanțarea europeană, reiese din răspunsul transmis de BNR la solicitarea Economedia, săptămâna trecută.

BNR precizează că în rezerva valutară în decembrie au intrat 5,023 miliarde euro, sumă care include și prima tranșă acordată de Comisia Europeană în Planul Național de Redresare și Reziliență PNRR, de 1,851 miliarde euro. În schimb, au ieșit 3,831 miliarde euro, pentru modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele. BNR nu menționează aici sume din PNRR.

Totodată, în ianuarie, au intrat în conturile BNR 5,152 miliarde euro, inclusiv prefinanțarea de 13 la sută din împrumutul acordat de Comisia Europeană în Planul Național de Redresare și Reziliență în sumă de aproximativ 1,942 miliarde euro. Plățile au reprezentat în schimb modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele, de asemenea fără a fi precizat PNRR.

Citește și: 

Pe ce va fi cheltuită prefinanțarea de 3,8 miliarde euro din PNRR: o porțiune din Autostrada Transilvania, evaluarea dosarelor de pensii, împădurire și informatizarea vămilor

Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Comentarii

  1. Cum v-am spus!
    Nu sunt proiecte.
    Nu sunt oameni capabili!
    Nu prea au cum sa fure.
    Si atunci?
    Tezaurizam.
    Un imprumut devine rezerva valutara.
    Si atunci speram sa rambursam ratele la scadenta.
    Daca necesitatile de razboi ale Romaniei nu vor topi rezervele valutare.
    Asa cum v-am spus: PNRR e mort!
    Cum a zis Luminatia Sa:
    Romania lucrului bine facut!
    Nu mai visati la autostrazi, spitale, cai ferate!
    Poate se face turul castelelor inchise sau al manastirilor!
    Sa vedeti cresterea PIB -ului!!
    😫😫

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *