România participă la Iniţiativa Europeană de Achiziţie în Comun a sistemelor Mistral 3 alături de alte opt state europene, detaliile programului fiind în curs de evaluare împreună cu partea franceză, a transmis duminică Ministerul Apărării Naţionale (MApN), informează Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

MApN adaugă că achiziţia Man-portable air-defense system (MANPAD) a fost aprobată în anul 2022, cu o valoare estimată de aproximativ 700 de milioane de euro, fără TVA, transmite Agerpres.

„Programul MANPAD reprezintă o investiţie strategică în securitatea României, contribuind la consolidarea apărării comune europene. Acesta poate beneficia de finanţare parţială nerambursabilă prin Instrumentul pentru Consolidarea Industriei Europene de Apărare prin Achiziţii Publice în Comun (EDIRPA), ceea ce înseamnă că o parte din costuri pot fi acoperite de Uniunea Europeană”, arată sursa citată.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Totodată, Ministerul Apărării Naţionale afirmă că „va folosi toate instrumentele disponibile la nivelul Uniunii Europene pentru a reduce costurile achiziţiei, iar o opţiune importantă în acest proces o reprezintă instrumentul Acţiunea pentru Securitatea Europei (SAFE) prin consolidarea industriei europene de apărare”.

Ambasada Franţei a informat miercuri că în domeniul apărării antiaeriene există două proiecte distincte cu statul român. Unul vizează rachete antiaeriene portabile cu rază foarte scurtă de acţiune pentru dotarea infanteriei române.

„Statul francez propune rachete de ultimă generaţie Mistral 3 (MBDA) în cadrul unei achiziţii comune pentru nouă ţări, inclusiv Franţa şi România. Astfel, toate ţările beneficiază de aceleaşi condiţii de achiziţie (preţ avantajos, calitate şi performanţă), ca de altfel şi Franţa. Preţul propus României este mult mai mic decât bugetul de 700 de milioane de euro aprobat de Parlamentul de la Bucureşti pentru acest echipament”, a arătat sursa citată.

Al doilea proiect vizează sisteme antiaeriene cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune instalate pe vehicule.

„O companie franceză a răspuns la o licitaţie lansată de Guvernul român. O ofertă a fost prezentată de această companie, dar a fost eliminată de autorităţile române”, a menţionat misiunea diplomatică.

În ceea ce priveşte achiziţia SHORAD-VSHORAD, MApN precizează că aceasta a fost aprobată în anul 2020 iar valoarea estimată a achiziţiei care a început în 2023 este de aproximativ 1,9 miliarde de euro fără TVA.

După parcurgerea unei proceduri competitive, autoritatea contractantă, Direcţia Generală pentru Armamente din MApN, prin CN Romtehnica SA, a comunicat operatorilor economici implicaţi rezultatul procedurii de atribuire.

„În urma comunicărilor nu au fost depuse contestaţii, iar procedura de atribuire urmează să fie finalizată prin semnarea Acordului Cadru între autoritatea contractantă şi operatorul economic desemnat câştigător”, informează MApN.