România, pe ultimul loc din Uniunea Europeană în clasamentul competențelor digitale (Eurostat)

online, discutie online, laptop, digitalizare Sursă foto: Unsplash

În 2023, 55% dintre persoanele din UE cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani aveau cel puțin competențe digitale generale de bază. Au existat disparități semnificative în UE, cu rate care variau de la 83 % în Țările de Jos la 28 % în România, situată pe ultimul loc în acest clasament european, potrivit Eurostat.

Persoane cu cel puțin competențe digitale de bază, în funcție de nivelul de educație, 2023, procentaj din persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani.

Nivelul de educație formală are un impact asupra nivelului de competențe digitale al indivizilor. Decalajul în ceea ce privește competențele digitale de bază între persoanele cu un nivel de educație ridicat (80%) și cele fără educație formală sau cu un nivel scăzut de educație formală (34%) în UE se situa la 46 de puncte procentuale (pp). Cele mai mari decalaje au fost înregistrate în Portugalia (66 pp), Grecia (63 pp) și Malta (59 pp). În schimb, cele mai mici decalaje au fost înregistrate în Estonia (12 pp), Finlanda (14 pp) și Lituania (22 pp).

Competențe digitale mai scăzute la grupele de vârstă mai înaintate

Competențe digitale mai scăzute au fost înregistrate în grupurile de vârstă mai înaintată, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. De exemplu, în grupa de vârstă 65-74 de ani, procentul bărbaților cu cel puțin competențe digitale de bază este mai mult de jumătate față de cel al persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (69% față de 34%). Contrastul în rândul femeilor din diferite grupe de vârstă a fost și mai pronunțat: 71% dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani dețineau cel puțin competențe digitale de bază, în comparație cu doar 25% dintre cele cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani.

Persoane cu cel puțin competențe digitale de bază în UE, 2023, procente de persoane, pe sexe și vârste

În grupele de vârstă 16-24, 25-34 și 35-44 de ani, mai multe femei aveau cel puțin competențe digitale de bază decât omologii lor de sex masculin. În rândul persoanelor cu vârsta de 45 de ani sau mai mult, situația s-a inversat, iar procentele au fost mai mari în rândul bărbaților – diferența de gen crescând în grupele de vârstă mai înaintate.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *