România este la coada clasamentului european în ceea ce privește numărul tinerilor care lucrează în timpul studiilor sau care caută un loc de muncă. Doar 2% dintre tinerii români sunt angajați și doar 1% caută de lucru.
În 2022, 72% dintre tinerii europeni (cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani) au rămas în afara forței de muncă în timpul educației formale. Alți 25% erau angajați, în timp ce 3% erau disponibili pentru angajare și căutau în mod activ un loc de muncă (șomeri) în timp ce se aflau în învățământul formal.
Dinamica tranziției tinerilor de la educația formală la piața muncii variază semnificativ între țările UE. Aceste disparități pot fi influențate de sistemele naționale de educație, de disponibilitatea formării, de caracteristicile pieței muncii și de factorii culturali, notează Eurostat.
În ciuda faptului că un sfert dintre tinerii europeni sunt angajați în timpul studiilor, această statistică ascunde diferențe naționale substanțiale.
La nivel național, cele mai mari procente de tineri angajați în timpul studiilor formale au fost observate în Țările de Jos (73%), Danemarca (52%) și Germania (45%).
În schimb, România (2%), Slovacia (5%) și Ungaria (6%) au raportat cele mai mici ponderi.
Tinerii care urmează o formă de educație formală în funcție de statutul pe piața muncii, UE, 2022
Cele mai mari ponderi ale tinerilor din învățământul formal care sunt disponibili pentru un loc de muncă și care caută activ un loc de muncă au fost înregistrate în Suedia (13%), Finlanda (7%) și Țările de Jos (6%).
În schimb, Ungaria, Cehia, România, Croația, Polonia și Lituania au înregistrat mai puțin de 1% dintre tinerii (cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani) aflați în căutarea unui loc de muncă și, în același timp, au înregistrat printre cele mai mari ponderi de studenți aflați în afara forței de muncă.
Diferențe de gen
În 2022, ratele de participare a femeilor la educația formală au continuat să le depășească pe cele ale bărbaților în toate grupele de vârstă, discrepanța cea mai semnificativă înregistrându-se în grupa de vârstă 20-24 de ani (54% femei față de 45% bărbați).
Tinerii în funcție de participarea la educația formală și/sau pe piața muncii, pe sexe și vârste, UE, 2022
Femeile au prezentat, de asemenea, o probabilitate mai mare de a rămâne în afara atât a educației, cât și a forței de muncă. Aceste disparități de gen au persistat în toate grupele de vârstă, cele mai pronunțate diferențe fiind înregistrate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.
În acest grup, 15 % dintre femei și 7 % dintre bărbați se aflau în afara atât a educației, cât și a forței de muncă.