România, printre ţăriile din UE cu cel mai mare declin al lucrărilor de construcţii la final de vară

Redacția oct. 19, 2021 0 comentarii
constructii imobiliare foto pexels-mary-whitney

Lucrările de construcţii au scăzut în Uniunea Europeană în luna august, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai mare declin al lucrărilor de construcţii atât de la o lună la alta cât şi în ritm anual, arată datele publicate, marţi, de Eurostat și citate de Agerpres.

Conform acestor date, lucrările de construcţii au scăzut cu 1,8% în UE de la o lună la alta, în timp ce în zona euro au înregistrat un declin de 1,3%. În rândul statelor membre UE, cele mai importante reduceri au fost înregistrate în Suedia (minus 10,5%), Ungaria (minus 5,9%), Germania (minus 3,1%) şi România (minus 2,6%). În cazul României, declinul din în luna august vine după o scădere de 5% înregistrată în luna iulie.

În ritm anual, luna august 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, lucrările de construcţii au scăzut cu 1,6% în zona euro şi cu 1% în Uniunea Europeană. Şi în acest acest caz, România este printre ţările unde lucrările de construcţii au scăzut în ritm anual, cu 7%, o contracţie mai abruptă fiind înregistrată doar în Spania (minus 13,9%).

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, în luna august 2021, faţă de iulie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută (-0,3%), cât şi ca serie ajustată (-2,6%). În ambele cazuri, un rol l-au avut lucrările de construcţii noi, care s-au diminuat cu 1,4% şi cu 5%.

Totodată, în august 2021 vs august 2020, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 5,8%. Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 5,2%, raportat la perioada de referinţă. În acest sens, pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-31,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,1%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *