România redeschide o rută istorică de transport rutier între Europa și Orientul Mijlociu, prin Irak

Ruta transport Europa Orientul Mijlociu Irak Camion Simon Truck Sursa foto: UNTRR

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) anunță că a relansat o rută istorică de transport rutier între Europa și Orientul Mijlociu, din România – în Iordania cu tranzitarea Irakului.

Cursa este afectuată sub acoperirea Convenției TIR.

Camionul este operat de Simon Truck SRL și a ieșit din România în cursul zilei de 15 aprilie 2025, prin punctul de frontieră Giurgiu – Ruse.

Acesta urmează traseul: Kapitan Andreevo – Kapikule – Habur – Zakho – Trebil – Al Karama – Amman.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Transportul se realizează sub acoperirea sistemului TIR, emis de UNTRR – singura asociație garantă a sistemului TIR în România – și va fi monitorizat permanent prin GPS, utilizând coridoare sigure în Irak.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Repornirea unei tradiții comerciale

Înainte de 1989, șoferii români parcurgeau frecvent rute comerciale spre Orient sub acoperirea TIR, cu camioane Roman Diesel, bazându-se pe hărți tipărite și indicatoare rutiere. Astăzi, camioanele beneficiază de tehnologii moderne, precum GPS, tahografe G2V2 și cabină dotată cu aer condiționat, oferind condiții net superioare de siguranță și confort.

România are în vigoare acorduri bilaterale privind transportul rutier internațional cu Irakul (din 1981) și cu Turcia (din 1978), care oferă cadrul legal pentru desfãșurarea acestor operațiuni și astăzi.

Sistemul TIR este singurul regim de tranzit vamal recunoscut la nivel global, gestionat de IRU sub mandatul ONU. Acesta permite transportul internațional al mărfurilor cu o singură garanție – de pânã la 100.000 EUR pentru taxe vamale – și beneficiază de proceduri simplificate, fiind recunoscut de 78 de părți contractante din întreaga lume.

Transportul beneficiază de aplicația TIR-EPD, prin care sunt transmise în avans și simultan informațiile despre marfă printr-o pre-declarație electronicã TIR. Aceasta se transmite către birourile vamale de plecare, destinație și tranzit, facilitând autorităților vamale să facă o analiză de risc și astfel permite transportatorului trecerea rapidă a frontierelor.

Țările din Orientul Mijlociu au aderat recent la Convenția TIR și utilizează sistemul TIR cu un real succes, beneficiind de o reducere semnificativă a timpului de așteptare la trecerea frontierelor și de reducerea emisiilor poluante, înregistrând creșteri impresionante ale numîrului de operațiuni, de la un an la altul, de la sute, mii, la zeci de mii în prezent. Sistemul TIR facilitează comerțul și transportul între țările GCC cu economii puternice, iar prin operaționalizarea sistemului TIR în Irak, crește conectivitatea dintre statele din Orientul Mijlociu și Europa.

România are o istorie comercială și diplomatică favorabilă cu țările din Orientul Mijlociu, care ar putea fi repusă în valoare în perioada următoare, afirmă UNTRR.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.