România renunță oficial la programul de achiziție a corvetelor militare, după anularea licitației de peste un miliard de euro, câștigată în 2019 de compania franceză Naval Group

G4Media nov. 10, 2023 0 comentarii
corveta, nava militara

România renunță oficial la programul de achiziție a corvetelor militare, după anularea licitației de peste un miliard de euro, câștigată în 2019 de compania franceză Naval Group. Ministerul Apărării Naționale a inițiat un proiect de hotărâre de Guvern pentru abrogarea actului normativ din 2018 când a fost aprobat programul de înzestrare cu corvete militare.

Ministerul Apărării a anunțat, în august 2023, că a anulat licitația pentru construcția și achiziția a patru corvete militare, câștigată încă din 2019 de compania franceză Naval Group. De atunci, statul român și compania franceză nu au reușit să semneze contractul de construcție și livrare a corvetelor militare în valoare de peste un miliard de euro.

Anularea întregii proceduri înseamnă că respectivul contract pentru corvete nu putea fi atribuit firmei olandeze de pe locul 2, Damen, dat fiind că aceasta ceruse un preț mai mare, iar Ministerul Apărării a arătat în comunicat că ”nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor”.

Acest lucru înseamnă că o eventuală achiziție de corvete militare de către statul român ar trebui reluată de la zero.

De ce a fost anulată licitația? Ministerul Apărării a anunțat în comunicatul de presă că firma franceză Naval Group ”nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă”. Potrivit informațiilor G4Media, principalul impediment a fost fost faptul că Naval Group și asociatul român, Şantierul Naval Constanţa, nu se mai puteau încadra în prețul din 2019. Costurile de producție din industria de apărare au crescut după pandemie, perturbarea lanțurilor de producție, inflație și invazia rusă din Ucraina.

Problemele dintre Naval Group și Şantierul Naval Constanţa au început aproape imediat după licitația din 2019. Detalii aici.

Sursa foto: Naval group

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *