România și alte cinci țări din estul UE reclamă importurile ieftine de cereale din Ucraina

porumb cereale Foto: Pexels

Concurența cu cerealele mai ieftine din Ucraina este o preocupare tot mai mare pentru țările est-europene, care au ridicat problema într-o scrisoare comună, înaintea reuniunii ministeriale de la Bruxelles, scrie The Brussels Times, potrivit Rador.

Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia trag un semnal de alarmă: exporturile de porumb din Ucraina către vecinii săi din UE au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone până în noiembrie anul trecut, punând propria lor agricultură sub presiune.

În luna mai, UE a înființat „coridoare de solidaritate” pentru a preveni blocarea în Ucraina a unor cantități mari de cereale destinate pieței mondiale din cauza agresiunii ruse și a amenințării cu blocarea porturilor de la Marea Neagră.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Aceste coridoare facilitează transportul pe calea ferată, rutieră și fluvială. Cu toate acestea, se pare că o mare parte din cereale nu ajunge pe piața mondială, ci mai degrabă înlocuiește produsele autohtone de pe piețele interne, de exemplu hrana ieftină pentru bovine

Cele șase țări din estul UE spun că sunt pregătite să sprijine în continuare Ucraina în sectorul agricol, dar numai dacă acest sprijin nu va avea un impact accentuat negativ asupra propriilor piețe. De exemplu, ele cer compensații pentru fermierii lor.

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, cele două țări au furnizat împreună până la 34% din grâul destinat piețelor mondiale.

Citește și:

ANALIZĂ Fermierii români au fost afectați în 2022 pe două laturi: Au avut costuri mai mari din cauza secetei și au avut concurență din cauza recoltei ucrainene care a rămas blocată aici / APPR: Fermierii își acoperă cu greu costurile de producție

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: