România și alte patru țări vor un nou coridor de gaze pentru creșterea siguranței aprovizionării în regiume

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Șefii companiilor care operează sistemele de transport de gaze din Grecia, Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria au avut o întâlnire cu privire la implementarea Coridorului Vertical de Gaze. Ucrainenii, care au doar statut de observator, au prezentat modul în care gazul ar putea curge înapoi în țările din Europa Centrală și de Sud printr-o conductă transbalcanică, relatează Világgazdaság, conform hungarytoday.hu.

La evenimentul de miercurea trecută au participat reprezentanți ai operatorului de sistem ucrainean GTSOU în calitate de observatori. Directorul general al companiei, Dmitro Lippa, a prezentat proiectul gazoductului Trans-Balcanic înapoi în țările Europei Centrale și de Sud. El a propus ca părțile implicate să creeze „capacități garantate” pentru a opera gazoductul în regim invers de-a lungul întregului traseu balcanic. El a indicat că GTSOU este gata să semneze Memorandumul de înțelegere privind coridorul vertical de gaze și că se va alătura, de asemenea, grupurilor de lucru.

Reprezentanții operatorului ucrainean au subliniat, de asemenea, necesitatea creșterii capacității sistemelor de transport a gazelor din Bulgaria și România, întrucât consideră că capacitatea de transport a sistemului de transport bulgar este esențială pentru asigurarea fluxurilor suplimentare. „Evaluarea cererii de pe piață, realizată în comun de operatorii sistemelor de transport de gaze din Ucraina, România și Moldova, a indicat o cerere zilnică de 20 de milioane de metri cubi pentru transportul pe ruta Transbalcanică către depozitele subterane ale Ucrainei.
”Ruta transbalcanică poate satisface cererea clienților care intenționează să transporte gaz din direcția balcanică către consumatorii din Europa de Est și Centrală, precum și să ofere posibilitatea de a stoca gaze în depozitele de gaze ale Ucrainei” a spus șeful GTSOU. Datorită infrastructurii existente, gazoductul Trans-Balcanic este deja parțial în funcțiune inversă, cu peste 0,5 milioane metri cubi de gaz transportat în 2023.
Potrivit unei surse de pe piață a Világgazdaság, Bulgaria, care are o capacitate minimă de stocare de numai jumătate de miliard de metri cubi, ar beneficia foarte mult de pe urma extinderii capacității, deoarece ar putea apoi stoca gaze în Ucraina vara și să le transporte acasă iarna. Deși Ungaria ar fi lăsată afară dacă transportul ar trece prin Bulgaria, România și Ucraina, este posibil și ca gazele din România să fie transportate în Ucraina prin Ungaria.
În orice caz, conducerea noului coridor de gaze este o direcție bună din punct de vedere comercial și al securității aprovizionării.
”De exemplu, dacă ceva ar merge prost cu aprovizionarea cu gaz din Serbia către Ungaria, gazul rusesc ar avea o rută alternativă către piața maghiară. Dacă gazul ajunge în Ucraina prin coridor, ar putea fi ușor transportat de acolo în rețeaua maghiară prin conductele existente.”
Vineri, GTSOU discuta deja despre diversificarea ulterioară a rutelor de aprovizionare cu gaze cu DEPA, deținută de stat, cel mai mare importator și furnizor de gaze din Grecia. Aceștia au discutat despre posibila stocare a gazului grecesc în Ucraina, implicând utilizarea coridorului transbalcanic. Au fost evidențiate provocările tehnice și comerciale ale extinderii capacității gazoductului și s-a convenit coordonarea eforturilor cu alți potențiali părți interesate, inclusiv cu companiile de gaze bulgare, românești și moldovenești.

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Comentarii

  1. Nu am încredere. Ungaria va fi prima care va face cum vrea! Alianțele între țări fost comuniste, nu duc la nimic bun. Se întorc la ce au vomitat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *