România și Bulgaria au obținut acces la stația de gaze naturale lichefiate de la Revythousa

Terminal gaze naturale lichefiate gnl Croația Sursa foto: ec.europa.eu

În contextul războiului din Ucraina și al crizei energetice, Bulgaria și România au solicitat și au obținut acces la Stația de Gaze Naturale Lichefiate Revythousa, operată de compania elenă pentru transportul gazelor naturale DESFA, scrie publicația greacă I Efimerida, citată de Rador.

Acest lucru a fost declarat de surse din Ministerul Mediului și Energiei din Grecia, în urma vizitei de efectuate joia trecută de comisarul Uniunii Europene pentru Energie, Kadri Simson, la Revythousa. Simson a declarat că „prin infrastructura existentă și planificată, Grecia joacă un rol cheie în securitatea aprovizionării cu gaze a UE”.

Deja pentru luna mai este programat transferul a 142.500 de metri cubi de gaz lichefiat către MET Energy, care operează în Bulgaria.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Ministrul grec al Mediului și Energiei, Kostas Skrekas, a prezentat comisarului european planul pentru a asigura aprovizionarea cu energie în cazul întreruperii alimentării cu gaze din Rusia, plan care include extinderea capacității de stocare a stației Revythousa prin adăugarea unui rezervor plutitor.

Alternativele aflate pe masă

Potrivit informațiilor, sunt luate în considerare două soluții: fie închirierea unei nave pentru GNL, fie adăugarea unui rezervor plutitor permanent. Indiferent de soluția aleasă, aceasta va fi implementată în urma unei licitații și după aprobarea de către Autoritatea elenă de Reglementare în Energie. Avantajul adăugării rezervorului plutitor constă nu numai în faptul că va fi îmbunătățită capacitatea de stocare la Revythousa, ci mai ales în faptul că va crește flexibilitatea în ceea ce privește posibilitatea de a găzdui nave cu GNL.

Ministrul grec al energiei: Noi stații GNL în Corint, Alexandroupoli și al patrulea depozit la Revythousa

Potrivit ministrului grec al energiei, Kostas Skrekas este demarată „imediat extinderea capacității stației de regazificare GNL de la Revythousa, cu adăugarea unui al patrulea depozit plutitor. Aceasta este o investiție care poate crește capacitatea de stocare de la 225.000 la peste 350.000 mc pe zi. Avem în vedere creșterea ratei de regazificare la stația Revythousa cu 12% pentru a acoperi perioadele de vârf ale cererii de gaze naturale”.

Ministrul a subliniat că este în plan crearea de noi stații GNL în Corint și Alexandroupoli și că „promovăm stocarea gazelor în Italia pentru menținerea rezervei strategice și stocarea submarină la Kavala, unde vom urmări să obținem compatibilitatea cu hidrogenul”.

Grecia are în vedere creșterea fluxului de gaze naturale din Azerbaidjan prin conducta TAP, iar compania elenă de gaze DEPA este pregătită să comande transporturi suplimentare de GNL, dacă este necesar, a mai spus, printre altele, Skrekas. În plus compania elenă de electricitate PPC „a pregătit un plan anual pentru exploatarea lignitului și pentru ca acesta să fie disponibil în curțile centralelor”, a adăugat Skrekas.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: