România strânge cei mai puțini bani din taxe și impozite, din Europa. „Avem un sistem ciuruit de excepții, care creează inechități”

Bani, monede / Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

România strânge cele mai mici venituri din impozite directe și indirecte și contribuții sociale, ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) din UE, după Irlanda, care are o situație excepțională. Țara noastră taxează mai mult munca și consumul, și mai puțin capitalul. Specialiștii sunt de părere că această situație vine, pe de o parte, din o serie de niveluri mici de taxare comparativ cu mediile europene, dar pe de altă parte și dintr-o capacitate slabă de colectare și din numeroasele regimuri preferențiale de taxare.

România a raportat venituri totale din impozitare de 26% din PIB, în 2019, al doilea cel mai mic procent după Irlanda, cu 22,1% din PIB. Cu toate acestea, Irlanda are un produs intern brut „umflat din motive fiscale, deoarece acolo sunt localizate foarte multe companii”, explică economistul Ionuț Dumitru, care susține că nu greșim dacă spunem că avem cea mai slabă colectare a veniturilor din taxe și impozite din Europa.

La capătul opus, veniturile colectate de Danemarca din impozitare ajung la 46,1%, urmată de Franța, cu 45,5% și de Belgia cu 43,6%.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cea mai mare parte din veniturile colectate de România (circa 12% din PIB) vine din impozitarea muncii, angajații din țară fiind taxați astfel: 25% asigurări sociale (CAS), 10% asigurări sociale de sănătate (CASS), 10% impozit pe venit, plus 2,25% – contribuție asigurătorie pentru muncă (CAM) plătită de angajator. Astfel, un angajat încasează, din 100 de lei plătiți de angajator, doar 57,22 lei, în timp ce statul încasează 42,78 lei.

Există însă numeroase regimuri preferențiale care diminuează foarte mult baza de impozitare, la acest capitol. De exemplu, există categorii sociale întregi care nu plătesc impozit pe venit – IT,construcții –, afirmă economistul Ionuț Dumitru.

De asemenea, în construcții nu se plătesc nici contribuțiile de sănătate și există, totodată, forme de venit care plătesc mult mai puțin la sănătate, și anume PFA-uri, PFI-uri.

„Avem un sistem ciuruit de excepții, care creează inechități. De ce un salariat ar trebui să plătească contribuții sociale la toate veniturile, în timp ce un PFA plătește la salariul minim? Este o problemă de constituționalitate la mijloc. Dacă avem acces cu toții la același pachet de servicii de sănătate, de ce unii plătesc la toate veniturile și unii nu plătesc deloc – cum sunt constructorii –, iar alții plătesc la salariul minim indiferent de venit? În foarte multe țări europene contribuțiile la sănătate sunt limitate – de exemplu în Bulgaria la două salarii medii”, afirmă Ionuț Dumitru.

O altă mare parte din veniturile încasate (circa 10% din PIB) vine din impozitarea consumului, adică Taxa pe Valoarea Adăugată, accize sau tarife la importuri. România are în prezent TVA de 19%, una din cele mai mici din UE, existând, de asemenea, și alte cote reduse, de exemplu 5% sau 9%, pentru produse sau servicii speciale.

Cu toate acestea, România este și țara cu cel mai mare deficit de colectare a TVA din Uniunea Europeană. Mai precis, țara noastră nu încasează anual circa 34% din taxa pe valoarea adăugată care ar trebui colectată. La polul opus, cele mai mici rate de neîncasare a TVA din UE se înregistrează în Suedia (0,7%), Croația (3,5%) și Finlanda (3,6%).

„Dacă ne uităm la TVA, 34%, ce ar trebui să colectăm nu colectăm, acel gap de TVA pe care îl estimează Comisia Europeană anual. Deci principala explicație pentru care avem venituri foarte mici colectate ține de slaba capacitate de colectare”, afirmă Dumitru.

În schimb, România taxează foarte puțin capitalul (circa 4% din PIB), semnificativ mai puțin comparativ cu mediile europene.

De exemplu, o persoană fizică autorizată plătește în general doar impozitul de 10%, contribuțiile fiind fie opționale, fie obligatorii în funcție de dimensiunea veniturilor.

De asemenea, peste 90% din companii în momentul de față sunt înregistrate ca microîntreprinderi și plătesc impozit pe cifra de afaceri, în loc de impozit pe profit. „Impozitul pe câștigurile companiilor în general este diluat de faptul că avem aceste întreprinderi care diminuează baza de impozitare. Minimizează ceea ce au de plătit la bugetul de stat. Deci avem impozit pe profit slab colectat și din această cauză a regimului foarte generos la microîntreprinderi”, susține Ionuț Dumitru.

Totodată, impozitul pe dividende din România este stabilit la 5%. „Avem impozitul pe dividende printre cele mai mici din Europa, la 5%. Nici în ziua de astăzi nu înțeleg de ce am redus impozitul pe dividende de la 16% la 5%, în condițiile în care avem o decapitalizare cruntă a companiilor, în general. Această reducere a impozitului pe dividende nu a făcut decât să stimuleze decapitalizarea și mai mare a companiilor”, afirmă economistul.

Impozitul pe succesiune este de asemenea printre cele mai mici din UE, de 1% din valoarea transferată.

În plus, impozitele pe proprietate de asemenea sunt foarte mici atât față de mediile europene, cât și față de țările din zonă. Taxele colectate pe proprietate în România sunt de circa 0,6% din PIB, de circa trei ori mai mici decât mediile europene.

„La noi taxele încasate sunt mici, nu neapărat că avem o taxare foarte scăzută – ceea ce în anumite zone este adevărat –, dar per total nu putem spune că avem taxare foarte scăzută. Sunt țări în Europa care au taxare mai mică decât a noastră și încasează mai mult la buget decât noi”, conchide Ionuț Dumitru.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Eu in Romania am făcut cumpărături la un supermarket și am platit 33% TVA unul de 19% unul de 9% și altul de 5% pe același bon. Mi se pare inacceptabil. Acum sunt în Tenerife, aici TVA este de 7%. Romania strânge foarte multi bani din taxe impozite și TVA. Aici în Tenerife cu bani putini se fac multe lucruri, in Romania de ce nu se poate? Din cauza guvernului de deștepți ce avem. Eu când mergeam la munte sau la comuna Roseți langa Călărași vedeam gunoi pe toate părțile. Protectia mediului sta acasă și freacă menta in loc să facă ceva să curețe tara. Ar trebui să meargă din sat în sat sa verifice, să curețe zonele murdare și apa murdara de la Constanța. Te duci la mare la un restaurant langa apă, ți-e scârbă să mănânci…. In fine, nimeni nu face nimic, e foarte rușinos, ar trebui sa le fie rușine!.

  2. D-le Dumitru,poate ca asa e,dar ar trebui sa muncim degeaba in conditiile cand statul iti ia jumătate din venit(si acela f mic)inapoi?

  3. Ce îmi oferu stau in schimbul taxelor ex. Am o casa cu teren pe numele meu de ce platesc taxa la stat. Este al meu. In schimb nu primesc ninic

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.