Numărul de companii care au declarat faliment în România a scăzut cu 26,2% în ultimele trei luni din 2021, aceasta fiind cea mai mare scădere din UE, arată datele Eurostat citate de publicația Oikonomikos Tachydromos și Rador.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Comparând trimestrul al patrulea din 2021 cu trimestrul al treilea din 2021, în rândul statelor membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi ale numărului de companii care au declarat faliment s-au înregistrat în România (-26,2%), Estonia (-12, 7%) și Spania (-10,4%). Cele mai mari creșteri ale numărului de falimente au fost observate în Danemarca (+37,8%), Ungaria (+24,7%) și Țările de Jos (+22,5%).

Comparând al patrulea trimestru din 2021 cu al treilea trimestru din 2021, în rândul statelor membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri ale înregistrărilor de noi companii au fost observate în Polonia (+9,4%), Estonia (+6,6%) și în Italia (+6,4%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Irlanda (-30,8%), Slovacia (-5,5%) și Bulgaria (-3,8%).

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Numărul firmelor nou-înregistrate a crescut cu 1,2% în zona euro și 1,6% în UE, în trimestrul patru al anului 2021 față de trimestrul anterior al aceluiași an, în timp ce numărul companiilor care au declarat faliment a scăzut cu 1,6% % și, respectiv, 0,7%.

Potrivit Eurostat, comparativ cu trimestrul al patrulea 2019, adică înainte de izbucnirea pandemiei, numărul companiilor nou-înregistrate a fost cu 6% mai mare în UE, în timp ce numărul companiilor care au declarat faliment s-a redus semnificativ, cu 23%.

La sfârșitul celui de-al patrulea trimestru al anului 2021, în domeniul informației și comunicațiilor și al transporturilor au fost semnificativ mai multe înregistrări de firme decât înainte de criza COVID-19. Pe de altă parte, în domeniul serviciilor de cazare și al restaurantelor, s-au înregistrat semnificativ mai puține afaceri față de 2019.

La sfârșitul trimestrului al patrulea 2021, în toate sectoarele economiei s-au înregistrat mai puține falimente față de același trimestru din 2019. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în domeniul informațiilor și comunicațiilor, industrie și comerț.