Consiliul UE recomandă României să înăsprească politica fiscală pentru a realiza o ajustare fiscală pentru 2024 și să prezinte planul fiscal-structural pe termen mediu în timp util.
De asemenea, Consiliul recomandă României ca în 2025 să limiteze creșterea cheltuielilor nete la un ritm compatibil, printre altele, cu reducerea deficitului public general către valoarea de referință de 3% din PIB și cu menținerea datoriei publice generale la un nivel prudent pe termen mediu.
„Accelerarea semnificativă a punerii în aplicare a programelor politicii de coeziune și a planului de redresare și reziliență, inclusiv a capitolului REPowerEU, asigurând finalizarea reformelor și a investițiilor până în august 2026, prin garantarea unei guvernanțe eficiente și consolidarea capacității administrative. În contextul evaluării intermediare, continuați să vă concentrați asupra priorităților convenite, luând măsuri pentru a răspunde mai bine nevoilor privind locuințele sociale, serviciile sociale aferente și dezvoltarea zonelor urbane mai mici, luând în considerare, în același timp, oportunitățile oferite de inițiativa Platformei de tehnologii strategice pentru Europa în vederea îmbunătățirii competitivității”, arată recomandarea Consiliului.
România va trebui să se încadreze într-un deficit bugetar de 6% în acest an, afirmă surse guvernamentale pentru Economedia. Acestea sunt concluziile consiliul ECOFIN (al miniștrilor de Finanțe din UE) la care a participat ministrul Finanțelor Marcel Boloș. Guvernul spera să negocieze cu Comisia un deficit de 6,8% pentru 2024.