România va întrerupe împrumuturile externe până în al doilea semestru al anului, spune șeful Trezoreriei

bani, POCU, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

După ce și-a acoperit o treime din necesarul de finanțare în ianuarie, România își propune să ia o pauză de la emiterea de euroobligațiuni până în a doua jumătate a acestui an, pentru a evita o supraofertă și a crește ponderea datoriei în moneda leului, a declarat Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei din cadrul Ministerului de Finanțe, scrie Reuters.

România a încheiat luni o lună de emisiuni de datorie excepțională, când a accesat euroobligațiuni în valoare de 2 miliarde de euro în 2026 și 2029, a doua sa ieșire pe piețele externe după o emisiune de obligațiuni triple de 4 miliarde de dolari la începutul lunii ianuarie.

Nanu a declarat că România ar putea face încă o tranzacție pe piețele externe în acest an și că ar putea fi o obligațiune sustenabilă sau verde, prima emisiune de acest tip a țării. Pe plan intern, România ar putea continua să se finanțeze în mod anticipat, atât timp cât cererea rămâne robustă, fără a afecta curba locală a randamentelor, a adăugat el.

Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *