România va putea atrage în REPowerEU și banii necheltuiți din fondurile de coeziune 2014-2020. Pîslaru: În total ar fi 5 miliarde de euro/ România va prezenta Comisiei Europene planul pe REPowerEU pe 30 aprilie 2023

Bani, fonduri europene, investitii, domenii de activitate, agricultura, constructii, IT, afaceri, antreprenori Sursa: Unsplash

România va putea primi în planul REPowerEU, pe lângă cei 1,4 miliarde de euro care se alocă deja României pentru proiecte de energie regenerabilă, restul banilor din fondul de coeziune 2014-2020 care nu vor mai putea fi foloșiti în acest an, cel mult 6 miliarde de euro, transmite co-raportori români pentru capitolele REPowerEU din planurile de redresare și reziliență, deputații în Parlamentul European Siegfried Mureşan (PPE) şi Dragoş Pîslaru (RE). Acest acord va intra pe ordinea de zi în Parlamentul European săptămâna viitoare, acord care, potrivit lui Siegfried Mureșan, va avea un vot pozitiv. 

„Prin REPowerEU, statele membre, inclusiv România, pot să aloce bani necheltuiți din fondul de coeziune din 2014-2020. În acest moment, în măsura în care România vine cu un plan de cheltuire pe REPowerEU ambițios, poate folosi absolut toți banii unde există riscul de absorbție. În acest moment sunt circa 5-6 miliarde de euro bani necheltuiți până la finalul anului viitor. Dacă cumva nu am putea cheltui banii, am putea banii pe REPowerEU și să avem o absorbție de 100% folosind flexibilitatea în acest regulament care va fi adoptat săptămâna viitoare”, a declarat Dragoș Pîslaru, copreședintele REPER.

Potrivit lui Dragoș Pîslaru, circa 3-4 miliarde de euro ar putea rămâne necheltuiți anul acesta, care se vor putea adăuga în plus la cei 1,4 miliarde de euro din REPowerEU. „În total ar fi 5 miliarde de euro pe care să îi dăm pentru modernizarea locuințelor pe lângă alte proiecte de infrastructură”, precizează acesta 

Pe lângă fondurile europene care nu vor putea fi absorbite în acest an, România ar mai putea avea disponibile și alte credite din PNRR ale statelor membre care nu le-au accesat. 

„Din PNRR aproximativ 700 miliarde euro, jumătate sunt fonduri europene nerambursabile, jumătate credite. România a anunțat că dorește să acceseze toate fondurile prin PNRR. Alte state membre au făcut același lucru ca România, iar unele au zis ca o sa acceseze toata fondurile sau doar o parte din credite și invers pentru că economiile puternice se pot împrumuta la fel precum Comisia Europeană. Mă aștept ca în perioada următoare, dintre statele membre să acceseze toate creditele sau nu. Astfel ar putea rămâne o suma de bani mai mică ce poate fi accesată de statele membre pentru investiții în RePowerEU. Guvernul să vină un plan pentru cei 1,4 miliarde euro și să avem și un portofoliu de investiții pregătit pentru a înainta ce credite suplimentare sunt puse la dispoziție în următoarea săptămână după ce știm exact ce state nu accesează în totalitate componenta de credite. Creditele nefolosite vor fi puse la dispoziție statelor membre pe modelul primul venit, primul servit”, spune Mureșan. 

România va trebui să prezinte Comisiei Europene planul pe RePowerEU pe 30 aprilie 2023

Planul pentru REPowerEU va trebui prezentat Comisiei Europene de țara noastră pe 30 aprilie 2023. Dragoș Pîslaru anunță că societatea civilă și principalii actori din piață au dreptul de a fi consultați privind planul RePowerEU, conform legislației europene care urmează să fie aprobată. „În perioada următoare vrem să știm câți bani pot ajunge la populație, antreprenori și care este calendarul de consultări în ceea ce privește partea de implementare ulterioară”.

Printre proiectele care ar putea intra în REPowerEU se numără interconectori de conducte energetice, terminale de gaze lichefiate, precum și pentru sprijin pentru reducerea facturilor la energie pentru antreprenori și populația vulnerabilă.

Siegfried Mureșan transmite că ministerul care se va ocupa de negocieri cu Comisia Europeană va fi Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care ar putea colabora si cu alte ministere, de exemplu Ministerul Energiei. „MIPE evident colaborează cu celelalte ministere și ne așteptăm să fie mai multe ministere, în special Ministerul Energiei. România va trebui să prezinte un plan, cât din cele 1,4 miliarde de euro va aloca, pe ce domenii, iar apoi dacă vor fi proiecte deschise pentru beneficiari privați, autoritățile locale vor face apeluri pentru proiecte ca la alte categorii de fonduri europene și cum este și la PNRR”. 

Planul REPowerEU este un nou pilon ce va fi adăugat planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre și va fi dedicat investițiilor în domeniul energetic.

România va primi din acest nou fond 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență

Parlamentul European cere, în poziția adoptată, ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare.

De asemenea, poziția Parlamentului prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

Sursa: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *