Romanian Business Leaders se opune renunțării la cota unică discutată în programul de guvernare

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Una dintre organizațiile antreprenorilor, Romanian Business Leaders (RBL), se opune renunțării la cota unică, discutată în negocierile pentru crearea noului program de guvernare și susține că a fost un câștig extraordinar și un element cheie pentru creșterea economică și socială accelerată din ultimii 17 ani.

Potrivit RBL, trecerea României în 2004 de la cotele progresive la cota unică a însemnat:

  • favorizarea creșterea masivă a clasei de mijloc a țării, prin dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, descurajând emigrarea specialiștilor și a investițiilor,
  • 150.000 de locuri de muncă au fost aduse la lumină și fiscalizate, astfel încât de la circa 2% aport în PIB a impozitului pe venit în 2004, s-a ajuns la 3,7% aport în PIB în 2017 și 2018, cu o scădere ulterioară cauzată de micșorarea cotei unice și de introducerea unor facilități fiscale pentru anumite sectoare,
  • contribuția la triplarea PIB-ului țării de la 75 de miliarde de dolari în 2004, la 249 de miliarde de dolari în 2020,
  • simplificarea sistemul de administrare fiscală atât din perspectiva contribuabilului, cât şi a autorităţilor fiscale, reducând costurile de prelucrare/procesare a declaraţiilor fiscale,
  • au fost stimulate investițiile românești și străine și România a reușit, în ciuda multor altor obstacole, să se mențină într-o zonă competitivă în grupul ţărilor emergente din Europa Centrală și de Est.

„Da, România are nevoie de creșterea colectării taxelor și impozitelor și la descreșterea decalajelor sociale. Dar nu eliminarea peste noapte a cotei unice va duce la asta, ci o serie de alte măsuri, de la evitarea excepțiilor și a scutirilor nefundamentate economic, la regândirea sistemului de contribuții sociale, de la lupta reală cu evaziunea fiscală, la reformarea ANAF prin digitalizare și profesionalizare”, spun oficialii RBL.

„Antreprenorii români încearcă să înțeleagă care e direcția în care se îndreaptă România cu noii căpitani aflați la cârma ei. De câteva luni pendulăm între speranța ieșirii din criză și reîntoarcerea în plină criză pandemică. Trecem de la euforia aprobării unui plan de redresare și reziliență de zeci de miliarde de euro, care ar trebui să modernizeze România, la întoarcerea în instabilitate și impredictibilitate fiscală, cu declarații care ne țin treji noaptea. Suntem într-un yo-yo exasperant”, a spus Dragos Petrescu, președintele Romanian Business Leaders.

De asemenea, aceștia consideră că pentru o țara aflată deja în topul țărilor cu cea mai mare impozitare a veniturilor din muncă, o escaladare suplimentară a costului muncii pentru angajați și angajatori va duce la o nouă migrare a veniturilor în zona gri/neagră, la un nou val de emigrare a specialiștilor și la o escaladare a prețurilor în multe domenii, la o scădere a atractivității României pentru orice fel de investiții – toate pe fondul crizei Covid și a crizei generalizate a forței de muncă.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *