Românii au lucrat până pe 19 iunie doar pentru a-şi plăti taxele. Povara taxelor: din 100 de lei, doar 53,7 lei le rămân în buzunar după plata dărilor

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Românii au lucrat pentru a-şi plăti dările către stat până pe data de 19 iunie, iar abia după această dată au început să lucreze pentru ei înşişi, arată calculele realizate de Institutul Economic Molinari. Asta pentru că povara taxelor apasă greu pe umerii lor: din 100 de lei, doar 53,7 lei le rămân în buzunar după plata dărilor.

19 iunie este aşadar ziua libertăţii fiscale pentru un român. Institutul Molinari calculează numărul de zile pe care trebuie să le muncească un angajat român cu un salariu mediu pentru a-şi plăti dările către stat, cu scopul de a calcula povara fiscală. Ziua din an în care acesta va termina de plătit taxele a primit numele „ziua libertăţii fiscale“.

ziua libertatii fiscale
Sursa foto: Institutul MolinariAdvertisement

Numai pentru a plăti taxele către stat aferente unui an, care cumulează 46,3% din venituri, românii lucrează până în data de 19 iunie a acelui an. Abia după această dată ei lucrează pentru ei înşişi şi scapă de povara taxelor datorate statului. În ultimii cinci ani, ziua libertăţii fiscale pentru un român a rămas constantă, la 19 iunie.

Această dată ne situează pe locul 21 în UE în clasamentul libertăţii fiscale, față de locul 19 în ultimii ani.

Cel mai rapid îşi plătesc taxele către stat locuitorii din Cipru şi Malta, pe 16 şi 27 aprilie, urmate de Marea Britanie (care a ieșit din UE, dar este încă inclusă în clasament) și Irlanda, ambele pe 9, respectiv 15 mai, și de Bulgaria, Lituania, Danemarca, Croația și Estonia, pe 24, 29, 30 mai şi 1 iunie. Cel mai greu îşi plătesc taxele către stat locuitorii din Franţa, Austria, Belgia, Germania și Italia, pe 17, 15, 5 respectiv 3 iulie.

Rata reală de impozitare pentru angajatul mediu în 2023 (ca procent din salariul integral plătit de angajator)

taxare reala salarii
Sursa foto: Institutul Molinari

Topul salariilor şi al taxării

Salariile brute medii din Uniunea Europeană variază considerabil, de la puțin peste 11.200 de euro pe an în Bulgaria la peste 77.000 de euro pe an, în Luxemburg. Însă şi taxarea (impozit pe venit şi TVA) ajunge de la 28,9% (Cipru) la peste 54% (Franța).

De exemplu, un locuitor din Luxemburg are cel mai mare salariu din UE, de 77.555 euro (66.920 euro anul trecut), în timp ce este taxat cu doar 44,1%, ceea ce îi lasă unul din cele mai mari salarii nete din UE, în sumă absolută de 43,386 euro (față de 38.974 euro, anul trecut).

Un român încasează al doilea cel mai mic salariu anual din UE, de 14.397 euro (față de 13.381 euro, anul trecut) şi este taxat cu 46,3% din acest venit, ceea ce îi lasă al doilea cel mai mic venit disponibil, în sumă absolută, de 7.729 euro (față de 7.183 euro, anul trecut).

Cel mai slab din UE stau bulgarii, care încasează anual 11.225 euro (față de 11.082 euro, anul trecut), sunt taxaţi cu 39,3% şi rămân cu 6.808 euro (față de 6.722 euro, anul trecut).

De la salariul întreg la puterea de cumpărare reală 

Studiul integral poate fi citit AICI.

Comentarii

  1. Traiasca masurile leftardoide a fraudei pandemiei de jefuire a planetei. Sunteti sclavi dragilor, munciti sa le tineti globalistilor economiile de unde fura si jefuiesc. Ne-au salvat pe toti de la inchipuirea cu virusul ucigas prin frauda si jefuind intreaga planeta. Eu ma intreb, cat de prosti mai sunteti sa platiti acestor criminali vreun leu taxa? Acum vor sa munciti pana la 100 de ani sa le platiti camata, de zici ca n-au furat suficient in cel mai mare jaf global ce a existat vreudata. Plandemia covid-leftard.

  2. Cred ca nu au luat in calcul toate darile directe si indirecte si in special dubla si tripla impozitare….
    Un calcul facut acum 15 ani a rezultat ca din 10.000 ron cumparai marfa efectiv de 3.500 ron restul erau impozite, taxe, etc.

  3. Dacă adaugi TVA-ul pe tot ce cumperi, la care mai adaugi accizele uriașe de la combustibili, băuturi și tutun, ziua libertății fiscale e undeva pe la sfârșitul toamnei…

  4. Talharia statului asupra individului este foarte mare, in Romania dintr-un pret de 1000 de EUR platit de anajator pentru serviciile angajatului, statul te jefuieste de minimum 630 de EUR: dupa cas, cass, impozit venit, tva, accize (combustibil, tigari, etc), taxe propritate, etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *