Românii au stat fără curent în medie cinci ore, anul trecut, mai puțin decât în 2020, dar încă mai mult decât în țările avansate

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Un român a petrecut, în medie, aproape 5 ore fără electricitate, în 2021, din cauza întreruperilor în alimentare, atât planificate, cât și neplanificate, însă deși durata a scăzut față de anul precedent, românii tot stau mai prost decât țările avansate, arată cele mai recente date transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

ANRE ia în calcul, atunci când calculează continuitatea în alimentare a utilizatorilor, principalul indicator de performanţă, adică SAIDI (indicele durată medie a întreruperilor pentru un utilizator), care reprezintă timpul mediu de întrerupere a utilizatorilor la nivel de operator de distribuție (OD), calculat ca o medie ponderată, împărţind durata cumulată a întreruperilor lungi (cu o durată mai mare de 3 minute) la numărul total de utilizatori deserviți de OD.

Astfel, la nivel de țară, indicele SAIDI a fost, în 2021, de 286 minute, care reprezintă un total al opririlor planificate şi neplanificate, adică patru ore și 46 de minute. Este o îmbunătățire cu 14 minute față de anul precedent.

Defalcat, întreruperile planificate au înregistrat o ușoară creștere a valorii medii la 155,59 min./an față de valoarea de de 153,93 min/an în anul 2020, în continuare peste valoarea de circa 40 – 150 min/an înregistrată în țările europene avansate.

Tot la nivel de țară, întreruperile neplanificate înregistrează o scădere la valoarea de 130,43 min./an, față de 146,78 min./an în 2020, de asemenea mult peste valoarea de cca. 20 – 100 min/an în ţările europene avansate.

În mediul urban, întreruperile planificate au înregistrat o valoare medie pe țară de 54,18 min./an (comparativ cu 48,38 min./an în 2020), iar întreruperile neplanificate au înregistrat o valoare de 88,48 min/an (comparativ cu 98,37 min./an în anul 2020).

În ce privește principalii operatori, întreruperile neplanificate înregistrează valori mai mari decât  întreruperile planificate pentru cazul E-Distribuție Muntenia, DEER Muntenia Nord, DEER Transilvania Nord și DEER Translivania Sud, în condiţiile în care întreruperile neplanificate au efecte mai deranjante pentru utilizatori.

De menţionat că la nivel european întreruperile planificate sunt mai mari, aceste întreruperi fiind anunţate în prealabil astfel încât utilizatorii pot lua din timp măsuri organizatorice pentru minimizarea efectelor. Este cazul operatorilor -Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea, Distribuție Energie Oltenia, Delgaz Grid care au înregistrat valori mai mari pentru întreruperile planificate.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *