Românii din străinătate trimit tot mai puțini bani în țară

Multime de oameni londra, tineri / Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Numărul românilor care au rude în străinătate a crescut, dar sumele trimise de acestea în țară sunt tot mai mici, conform unui reportaj Stirileprotv.ro. Potrivit unui sondaj recent, numărul celor care își ajută familia rămasă acasă a scăzut cu 20% în ultimii 10 ani.

Unii n-au mai avut bani, pentru că inflația a crescut în toată Europa. Alții și-au luat familia cu ei în străinătate și nu mai au de ce să trimită bani în România.

Ana-Maria are 38 de ani și s-a mutat în Spania în urmă cu 20 de ani, împreună cu soțul ei. Au două fete pe care le-au crescut în Barcelona, iar acasă au rămas părinții, cărora le trimit lună de lună bani. Inițial, și-au construit în România și o casă cu speranța că se vor întoarce.

 „Cu gândul acesta am venit, să ne construim o casă, să ne reîntoarcem, dar până la urmă am decis, în urmă cu șase ani ne-am cumpărat și aici casă. Am spus, totuși, dacă fetele nu vor să avem unde să trăim, și în România și aici”, a spus Ana-Maria.

Gabriel are 24 de ani. 10 ani în Italia și de 3 ani lucrează în Anglia. El este și administratorul unei comunități de români din Italia și spune că cei mai mulți dintre ei nu se mai gândesc să se întoarcă acasă.

„Mulți s-au stabilit aici și lucrează aici, și mulți vor să își cumpere casă, trimit o sumă destul de modică pentru a ajuta familia în țară”, a spus Gabriel.

Mulți dintre români au rude, prieteni sau cunoștințe care lucrează în străinătate, iar mulți dintre aceștia s-au stabilit definitiv acolo. Și un sondaj recent realizat de agenția INSCOP Research arată că aproape 70% dintre cei care au răspuns spun că au rude în străinătate. Față de anul 2013, procentul a crescut cu aproape 20% anul acesta.

Mihai Roman, profesor de macroeconomie ASE, spune că scăderea ca volul a banilor care sunt trimiși de românii din străinătate este cauzată în special de crizele economice și sanitare din ultima perioadă și a stagnării creșterii salariilor și a veniturilor acestora din străinătate. “A doua situație este dată de faptul că multe familii de români s-au stabilit în străinătate și au adus copiii cu ei, și atunci banii care au fost trimiși în România au fost mai puțini”, a completat Roman.

La studiul realizat de INSCOP Research si comandat de News.ro au răspuns 1.100 de persoane cu vârste de peste 18 ani, în perioada 20-27 noiembrie.

Foto: Pixabay.com

Comentarii

  1. Numărul românilor care au rude în străinătate a crescut…..
    Poate ați vrut să ziceți că numărul românilor din străinătate a crescut .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *