Romgaz a pus la Eximbank 900 de milioane lei, în două luni. Depozite pe termen foarte scurt, din care câștigă zeci de milioane de lei doar din dobânzi

Sediul Romgaz sursa Romgaz

Romgaz a constituit depozite de circa 900 de milioane de lei la Eximbank(Exim Banca Românească, în fapt, pentru că acesta este noul nume al instituției, după ce Eximbank a fuzionat cu Banca Românească), în două luni, de la 21 iunie până la 21 august, potrivit unui raport remis bursei . În total au fost 14 depuneri, între 40  și 129 de milioane lei fiecare, la rate ale dobânzii situate între 6,25% și 6,69%, cu maturități cuprinse de două și trei luni.

Aceste depozite pe termen scurt au fost constituite probabil pentru a fructifica rezervele de cash ale companiei în depozite pe termen scurt. Un calcul aproximativ arată că Romgaz, strict din aceste depozite, câștigă în câteva luni 40-50 de milioane de lei, numai din dobândă. Romgaz are un excedent de cash pentur că, deocamdată, nu este “prinsă” în investiții de amploare, care să coste mulți bani.

Atât Romgaz cât și EximBank sunt entități controlate de statul român. Romgaz este una dintre cele mai profitabile companii din România, înregistrând, în 2022, un profit la 2,5 miliarde de lei la afaceri de 13,4 miliarde lei. La jumătatea acestui an, Romgaz are deja un profit de 1,7 miliarde lei la afaceri de 5 miliarde.

sursa foto: Romgaz

Comentarii

  1. Mai calculati o data dobânda, suma prezentata este mult prea mare. Procentul de puțin peste 6% aplicat la 900 mi-l RON înseamnă vreo 55-60 mi-l RON PE AN, deci în 2-3 luni cam 10, max 15 mil

    • Fix ce voiam și eu să comentez. mă miră că o publicație ca economedia nu calculează cum trebuie dobânzile la depozite care durează mai puțin de un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *