Romgaz a repornit termocentrala Iernut

cte iernut, romgaz, termocentrala Sursa foto: Romgaz

Romgaz a repornit de azi producția de energie în termocentrala pe gaze de la Iernut, potrivit unor surse din piață. Repornirea Iernut se vede și pe graficul interactiv Transelectrica cu structura producției de energie din România, când se vede că, în jurul orei 06.00, producția de energie pe bază de hidrocarburi trece brusc de la circa 900 de MW la peste 1.100 de MW.

Nu este o creștere prea mare – 200 MWh în plus, pentru că nici Iernut nu funcționează la întreaga sa capacitate, ci doar cu anumite grupuri. Motivul este că, în prezent, găsește clienți doar pentru o mică parte din energia pe care o produce. Mai mult, este vorba despre grupurile de la vechiul Iernut, încă funcționale.

Noua termocentrală Iernut încă nu este finalizată, spaniolii de la Duro Felguera promițând finalizarea lucrărilor pentru finalul anului viitor.

„La Romgaz au dat drumul de azi la Iernut. Se alimentează Iernut din zăcăminte din zona Luduș, cel mai important la Balda”, au precizat sursele.

Iernut este situată în județul Mureș pe malul stâng al râului Mureș între localitățile Iernut și Cuci și dispune de toate facilitățile necesare funcționării: stație de alimentare cu gaz natural (SRM Cuci – aparținând Transgaz), apă brută pentru prepararea fluidului de lucru și de răcire (Râul Mureș) și posibilitate de racordare la SEN (Stație Electrică de Înaltă Tensiune 110/220/400 kV Transelectrica) pentru evacuarea energiei electrice produse.

Iernut are o putere instalată de 800 MW, având în componență 6 grupuri energetice: 4 grupuri de câte 100 MW de fabricație cehoslovacă și 2 grupuri de câte 200 MW de fabricație sovietică.

Noua central în ciclu combinat de la Iernut – de 430 MW şi în valoare de 269 de milioane de euro – a fost început în 2016 şi avea ca termen de finalizare 2019, acesta reprezentând prima investiţie majoră derulată de statul român din ultimii 30 de ani. Reluarea lucrărilor s-a făcut de luna trecută, finalizarea este prevăzută pentru sfârșitul lui 2024. Odată finalizată noua centrală, cea veche va fi dezactivată.

Sursa foto: Romgaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *