Romgaz a acordat un contract de 8,4 milioane lei asocierii Act Construct Management, Columna și City Global Construction pentru lucrări de modernizare a clădirii de birouri din Strada Verii, București. Aceasta este amplasată pe un teren în suprafață de 255 metri pătrați și are șapte etaje. Anterior intrării în posesia Romgaz, acesta a fost sediul central InterAgro, fostul imperiu din chimie și agricultură al celebrului Ioan Niculae, odată cel mai bogat român. Acum, InterAgro este în faliment și pe mâinile lichidatorului judiciar, trei din cele șase combinate chimice au fost vândute, celelalte sunt și ele la vânzare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În decursul timpului, InterAgro a fost în parteneriat cu Romgaz pentru mai multe contracte de achiziție gaze. A acumulat și datorii neplătite, care, în timp au dus la rechiziționări de active de către Romgaz, printre care și clădirea de birouri în cauză. Patronul Ioan Niculae a fost de două ori la închisoare, o dată în cadrul dosarului “Mită la PSD” și a doua oară pentru cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.
Toate combinatele chimice, șase la număr, din grupul InterAgro erau de mai mulți ani în faliment, ca și tot grupul InterAgro, de altfel. La capacitate maximă, aceste fabrici consumau circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaz anual, fiind cel mai mare consumator individual din România. Trei dintre ele (Slobozia, Făgăraș, Bacău) au fost cumpărate de grupul Pambac, al lui Eusebiu Guțu, dar niciunul repornit.
În România, unica fabrică de îngrășăminte ce funcționează, și ea sporadic, este Azomureș, controlată de grupul elvețian Ameropa. Însă acționarii elvețieni iau în calcul vânzarea combinatului de îngrășăminte. Romgaz a început demersurile pentur achiziționarea combinatului. În prezent, producția sa este suspendată, pe motiv de preț mare al gazului, deci România nu mai fabrică fertilizatori.