Romgaz comandă un audit extern al tuturor rezervelor sale de gaze pentru a arăta cât de bancabilă este compania

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Romgaz a scos la licitație, în SICAP, un contract de 6 milioane lei pentru servicii de auditare externă a rezervelor sale de gaze.

„Auditarea rezervelor dovedite dezvoltate și nedezvoltate, precum și a rezervelor dovedite, nedezvoltate și probabile pentru zăcămintele comerciale aflate în concesionarea Romgaz… Evaluarea informațiilor privind rezervele de pe cele mai mari câmpuri gazeifere ale Romgaz… Evaluarea rezervelor din cele mai mari zăcăminte comerciale deținute de Romgaz(Anexa 1) ”, este precizat în Caietul de sarcini al licitației. Compania anexează și lista cu cele mai mari exploatări gazeifere ale companiei, cu data de începere a exploatării și rezervele estimate, potrivit datelor interne deținute.

Auditul va dura patru ani și va prezenta rapoarte intermediare – situații la nivelul anului 2020, 2022 și 2024. Departajarea ofertelor de audit se va face în proporție de 90% prin preț și 10% prin numărul total de rapoarte de auditare livrate în acești patru ani. Ofertele se depun până în 20 august, banii propvind din bugetul propriu al Romgaz.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Finalizarea acestui contract va presupune livrarea unui raport final care „va evidenția rezultatele auditării resurselor și rezervelor și va fi structurat astfel:

  1. Textul va prezenta fiecare câmpul sau grupare de câmpuri, metologia șI bazele estimării rezervelor
  2. Tabele incluzând:
  • O listă a tuturor câmpurilor evaluate și cota de participare a Romgaz în oricare dintre ele
  • Un tabel sintetizator al rezervei brute și nete totale
  • Un tabel al rezervelor nete pe fiecare câmp

………………………………………..

  1. Anexe care pot include hărți, secțiuni geologice sau alte scheme generale”

„Este un proces pe care toate companiile mari din lume care exploatează hidrocarburi în fac periodic. La Romgaz, nu mai avea așa ceva de câțiva ani, mai precis de când am făcut listarea la Londra. Pentru a putea contracta orice împrumut sau a emite obligațiuni, orice investitor care ar dori să investească în aceste obligațiuni sau o bancă, să ne împrumute bani, trebuie să vadă care ne este potențialul. Acest audit spune investitorilor ce cantitate de gaze extragem acum, cât vom extrage în următorii ani și ce  rezerve totale avem, pentru a ne evidenția potențialul. Fără un astfel de audit, fără un plan de afaceri de acest tip, nu contezi în fața investitorilor”, precizează, pentru Economedia.ro, Răzvan Popescu, director economic Romgaz.

Întrebat dacă acest audit ar putea să stea la baza unui împrumut de la o bancă sau sindicat de bănci în vederea achiziționării părții ExxonMobil din compania de proiect ce are concesiunea pe perimetrul gazier Trident din Marea Neagră, acesta a confirmat că este o posibilitate reală.

Ministrul Energiei Virgil Popescu spunea, însă, într-un interviu pentru Economedia.ro, că Romgaz nu are nevoie să pună rezervele drept garanție. „Romgaz a scos acest lucru la licitație pentru că este o companie listată și trebuie să i se facă auditul rezervelor la 2-3 ani. Nu are nevoie să pună rezervele de gaz garanție. Romgaz este o companie foarte solidă, poate una din cele mai solide companii din România și nu duce lipsă de posibilitate de finanțare”, a spus Virgil Popescu.

Romgaz este într-un proces de due dilligence, până în 15 octombrie, cu americanii de Exxon pentru a identifica soluția pentru ca partea română să cumpere de la aceștia afacerea Mării Negre și să devină astfel partener egal cu Petrom în platforma continentală a Mării Negre.

Romgaz, alături de Petrom, sunt cele două companii care împart producția de gaze a României, care este de circa 9 miliarde metri cubi anual. Acționarul majoritar al Romgaz este statul român, prin ministerul Energiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: