Romgaz, desemnat furnizor de ultimă instanță de gaze. Specialist: Compania este obligată acum să își răscumpere scump gazele vândute la preț plafonat. Decizia va băga bani în buzunarul unor „băieți deștepți”

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Autoritatea de Reglementare în Energie a decis să desemneze producătorul național de gaze Romgaz drept Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) de gaze, calitate care va obliga compania să preia în portofoliu clienții finali care rămân fără furnizor. Un specialist în energie susține că Romgaz nu are infrastructura necesară pentru a gestiona un număr mare de clienți și că decizia va băga bani în buzunarul unor „băieți deștepți”, deoarece, după ce producătorul a vândut gaze la preț plafonat, acum este obligat să le răscumpere scump, la prețul pieței.

„Comitetul de Reglementare al ANRE a hotărât peste noapte să desemneze Romgaz Furnizor de Ultimă Intsanță – FUI pe gaze. Probabil majoritatea membrilor Comitetului fără nici măcar a bănui că o astfel de decizie poate avea un impact mare asupra consumatorilor de gaze și că va băga bani în buzunarul unor „băieți deștepți” (fără a fi naivi și a nu întelege că această acțiune a fost pusă sub nasul celor care au semnat ca și primarii, cu un scop bine gândit)”, spune Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă și chiar fost președinte al Consiliului de Administrație al Romgaz.

Chisăliță avertizează că Romgaz a fost obligată să vândă producția de gaze la un preț reglementat de 150 lei/MWh către furnizori și CET-uri și în momentul de față nu mai există cantități de gaze disponibile până în primăvara 2023. Iar decizia ANRE care desemnează Romgaz drept FUI obligă acum compania să își răscumpere gazele de la unii furnizori de gaze cu un preț de 1.243,19 lei/MWh (cotația gazelor vândute în luna septembrie pe BRM), pentru a le furniza gaze consumatorilor care au rămas fără furnizori.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Oare cum se numește o astfel de acțiune care scoate bani dintr-o societate de stat și îi va băga în buzunarul unor entități private, printr-o Decizie a statului?”, subliniază Chisăliță.

Totodată, specialistul mai susține că ANRE aruncă peste noapte un statut de FUI la Romgaz, deși știe faptul că această companie nu are infrastructura necesară (sistem informatic, personal specializat, contracte încheiate cu cei 37 de operatori de distribuție, software-uri pentru determinarea profiluri de consum necesare pentru consumatorii finali) gestionării unui număr potențial mare de clienți finali, care ar putea fi preluați în regim de furnizare de ultimă instanță.

„Implementarea unui astfel de sistem de gestiune a vânzărilor en-detail, durează 6 – 12 luni (a se vedea timpul necesar adaptării furnizorilor en – detail după fiecare ordonanță de plafonare), în condițiile în care aceste companii sunt specializate pentru astfel de vânzări: au call center, au birouri regionale, au contracte încheiate cu firme de distribuție a facturilor, au sisteme informatice interconectate cu cele ale operatorilor de distribuție gaze, au software-uri pentru profilarea consumatorilor, pentru nominalizarea – alocarea cantităților, au oameni angajați pentru a emite sute de mii de facturi etc.”, arată președintele AEI.

Potrivit lui, sistemul de gestiune nu este doar un soft de facturare, ar trebui să includă posibilitatea de facturare în masă, gestionarea profilelor de consum, pentru a putea determina cantitățile de nominalizat zilnic, gestionarea contractelor de achiziții vs cele de furnizare, pentru determinarea necesarului de achiziționat/vândut pe piața spot, de gestionare a capacităților rezervate în sistemul de transport gaze, nominalizarea și alocarea gazelor în sistemul de transport, nominalizarea și alocarea gazelor în 37 de sisteme de distribuție gaze etc.

Chisăliță susține că, în lipsa acestui sistem, consumatorii de gaze care sunt trecuți în FUI Romgaz nu vor putea primi cu lunile facturi și se vor trezi în situația în care o să le vină câte o factură pe câte 6 – 12 luni care trebuie plătită, conform contractului realizat de ANRE pentru FUI, în 30 de zile.

„Să facem un calcul: un consumator de gaze de tip casă medie care consumă 6.000 kWh/lună în medie pe lunile de iarnă intră în FUI Romgaz în noiembrie 2022 și va primi factura în mai 2023, cu o valoare de 11.600 lei pe care ar trebui să o plătească până în iunie 2023. Cum ar putea să facă acest lucru?”, atrage atenția specialistul.

„Și atunci de ce această decizie de a introduce Romgaz în FUI? De ce o decizie care se îndreaptă împotriva consumatorilor, având în vedere că Romgaz nu mai are gaze, iar prețul plătit de clienți este oricum prețul plafonat? Oare această decizie este în favoarea unor ”băieți deștepți” (nu din energie), care urmează să vândă rapid și pe bani mulți niște software-uri de gestiune a clienților către Romgaz? Sau oare această decizie este în favoarea unor ”băieți deștepți” (nu din energie), care urmează să vândă/închirieze niște clădiri rapid și pe bani mulți pentru Call Center-uri care trebuie să le realizeze Romgaz? Indiscutabil ”băieții deștepți” există datorită deciziilor, deloc dezinteresate, ale instituților statului român”, conchide Chisăliță.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: