Romgaz își crește producția de gaze. Compania a inaugurat trei sonde, după o investiție de 31 milioane de lei, și plănuiește cel puțin încă șase sonde

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Producătorul român de gaze Romgaz, controlat de stat, a inaugurat și a legat la sistemul național de transport trei noi sonde de producție de gaze, după o investiție de 31 de milioane de lei, și plănuiește cel puțin încă șase sonde, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu. Anunțul vine în contextul în care Romgaz a înregistrat un declin constant al producției, în ultimii patru ani.

„Investim în modernizare pentru a putea duce la îndeplinire dezideratul de a fi o țară independentă energetic. Aș dori să îi felicit pe cei de la Romgaz pentru că astăzi au pus în funcțiune stația de uscare Coșereni, fiind introduse în producție 3 sonde. Este vorba despre o investiție de 31 milioane de lei care generează un aport suplimentar de gaze naturale de 230.000 metri cubi/zi. Începând de astăzi gazele naturale sunt livrate în SNT prin panoul Coșereni. De asemenea, până în trimestrul I al anului viitor, Romgaz va mai introduce în producție, în zona Snagov, cel puțin 6 sonde, care vor aduce un aport suplimentar de gaze naturale de aproximativ 600.000 metri cubi. Din 2021 până în prezent Romgaz a pus în producție 14 noi sonde de exploatare”, a anunțat Virgil Popescu.

Producția națională de gaze era de 24 milioane de metri cubi pe zi, în 2021.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Așadar, Romgaz, cu aportul suplimentar de gaze naturale de 230.000 metri cubi/zi, injectează acum în plus în sistem circa 1% din producția zilnică națională.

Producția de gaze a Romgaz a scăzut în mod constant, în ultimii ani, arăta o analiză recentă a Economedia. Dacă în urmă cu patru ani, Romgaz producea 15,5 milioane mc pe zi, anul acesta, producția companiei românești scădea la 14,3 milioane mc pe zi.

Romgaz a încheiat anul 2021 cu rezultate puternice, respectiv afaceri de 5,85 miliarde lei și profit de 1,9 miliarde lei, ambele cu 40-50% mai mari decât anul precedent.

Compania detaliază ce venituri a obținut din vânzarea gazelor. Pe de o parte, gazul din producția internă, proprie, a companiei, a adus venituri de 4,685 miliarde leiîn creștere cu 45,22% față de 2020.

Însă pe de altă parte, afacerile au fost mai profitabile cu gazul cumpărat din piață și revândut. Dacă în 2020, Romgaz obținea venituri de 15,545 milioane de lei din această afacere, în 2021 veniturile din gazele achiziționate pentru revânzare au crescut cu 2.000%, la 330,3 milioane de lei. Potrivit companiei, în anul 2021, costul mărfurilor vândute a crescut cu 1.412,5% (+263,0 milioane lei) față de anul anterior, ca urmare a creșterii cantității de gaze achiziționate de pe piața internă, în vederea revânzarii. Cifra de afaceri obținută din vânzarea acestor gaze a crescut în aceeași perioadă cu 2.024,9% (+314,8 milioane lei).

Producția de gaze naturale a Romgaz estimată pentru anul 2021 a fost de 5,028 miliarde metri cubi, cu 508,8 milioane metri cubi mai mare decât producția realizată în anul anterior (+11,3%).

Cifra de afaceri preliminată pentru anul 2021 a fost de 5,85 miliarde lei (2020: 4,07 miliarde lei), în crestere cu 43,63%, influențată de mai mulți factori. Creșterea cifrei de afaceri provine din majorarea cu 52,41% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producția Romgaz și a celor achiziționate în vederea revânzării, și din creșterea veniturilor din vânzarea de energie electrică cu 69,9%. În schimb, veniturile consolidate din servicii de înmagazinare au scăzut cu 30,64%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.