Rovinieta pentru camioane se scumpește de șase ori: de la 1.210 euro, în prezent, la 7.050 euro în 2026. Taxa de drum va fi plătită în funcție de distanță – propuneri de la Ministerul Transporturilor pentru jalonul din PNRR

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Transportatorii de mărfuri ar urma să plătească din 2026 o rovinietă de șase ori mai scumpă față de valoarea din prezent, de la 1.200 euro/an la 7.050 euro și chiar 16.000 euro din 2035, potrivit unui proiect pe care l-a prezentat joi Ministerul Transporturilor. Este o modificare substanțială a sistemului de taxare atât pentru autoturisme, cât mai ales pentru camioane, o obligație prevăzută în Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), cu termen vara anului 2023 pentru transpunerea în legislația națională, respectiv 2026 pentru aplicarea efectivă.

Principalele propuneri: 

Rovinieta pentru autoturisme se va plăti ca în prezent pentru o anumită perioadă, dar se introduce clasa de poluare. Astfel, pentru un autoturism rovinieta va crește de la 28 la 38 euro în 2026 și 46 euro în 2035 pentru un autoturism Euro VI.

Rovinieta pentru camioane crește de la 1.210 euro/an (camioane grele) la 7.050 euro în 2026 și 16.275 euro în 2035 pentru un parcurs de 100.000 kilometri/an și norma de poluare Euro VI. Simularea de tarif este valabilă la traseul pentru autostradă, calculul pentru folosirea Drumului Național fiind la valoarea de 50%.

Vinieta în Bulgaria pentru un camion de 40 de tone ar ajunge la 10.000 euro pe an pentru aceeași distanță, iar în Ungaria 26.000 euro, potrivit simulării pe care a prezentat-o Ministerul Transporturilor.

Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Comentarii

  1. Ba ești prost????ce dracu se întâmplă..?.taxe,taxe,taxe, impozite,impozite, impozite …pa cu ce plm sa le mai plătești…o sa trăiesc numa pt taxe ,sau se vrea exterminarea??? Ceaușescu era mic copil pe lîngă ăștia…sper sa dispara UE altminteri mă pregătesc de revolte, sociale nsurectii și tot tacimu..nu se poate frate,sa devin sclav fără să am un glonț nt de spus

  2. Nebunilor trădători de țară unde vreți să ajungeți? Chiar așa cretini va făcut măicuță voastră încât să nu realizați că toate aceste taxe se vor răsfrânge asupra populației!??? Tot ce înseamnă transport va duce la creșterea prețurilor la alimente și băuturi, haine ai alte produse ! Baah chiar vreți să distrugeți Romania sa ne faceți sclavii Europei. Gunoaie bolnave!

  3. Clasa politică din România se vede clar: Nu este PENTRU ROMÂNIA și PENTRU ROMÂNI! De ce mai mergem la vot? Pentru a primi noi taxe împovărătoare? La revolta cea mare, nu la votare – NO HAI SĂ MEREM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *