Rubla atinge nivelul din 2015 față de euro, în timp ce țări se pregătesc să plătească pentru gazul rusesc

Redacția mai 20, 2022 0 comentarii
Rubla ruseasca

Rubla a crescut vineri la cele mai puternice niveluri în raport cu euro și dolarul din iunie 2015 și, respectiv, martie 2018, fapt pe care analiștii le-au atribuit țărilor UE care se pregătesc să plătească pentru gazul rusesc în ruble, scrie Reuters.

Rusia a declarat joi că jumătate dintre cei 54 de clienți ai gigantului gazier Gazprom și-au deschis conturi la Gazprombank, în timp ce companiile europene se apropie de termenele limită iminente pentru a face plățile.

Deschiderea unor astfel de conturi a devenit posibilă după ce executivii UE au permis statelor membre să continue să cumpere gaz rusesc fără a încălca multitudinea de sancțiuni pe care le-au impus în mod colectiv Rusiei pentru ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina, care a început pe 24 februarie.

Unul dintre principalele motive pentru raliul rublei este trecerea la ruble din euro, care va avea loc în plățile europene pentru gazul rusesc, a declarat Yuri Popov, strateg la SberCIB Investment Research.

Rubla a crescut cu mai mult de 5% la 61,10 față de euro în tranzacțiile volatile la Bursa din Moscova, după ce a atins 59,02, cel mai puternic din iunie 2015.

Față de dolar, a adăugat peste 4% în ziua respectivă, la 59,10, după ce a atins 57,0750, un nivel nemaivăzut de la sfârșitul lunii martie 2018.

Rubla s-a întărit cu aproximativ 30% față de dolar în acest an, în ciuda unei crize economice la scară largă din Rusia, făcând-o cea mai performantă monedă, deși susținută artificial de controale impuse la sfârșitul lunii februarie pentru a proteja sectorul financiar al Rusiei, după ce a trimis zeci de mii de euro. de trupe în Ucraina.

Sursă foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *