Rubla rusească a atins vineri cel mai ridicat nivel după iunie 2020 faţă de euro, în urma unei reduceri neaşteptate a dobânzii cheie de către banca centrală, dar a închis pe roşu, iar acţiunile au avut la rândul lor o evoluţie negativă, după ce Congresul SUA a votat joi interzicerea importurilor de petrol din Rusia, transmite Reuters, citată de News.ro.
Banca centrală a Rusiei a redus dobânda cheie la 17%, de la 20%, înainte de o şedinţă regulată a consiliului de administraţie programată pentru 29 aprilie, şi a declarat că este deschisă la posibile reduceri suplimentare la întâlnirile viitoare.
Volabila rublă a crescut la scurt timp după reducerea dobânzii, care a inversat parţial majorarea de urgenţă a acesteia, efectuată de banca centrală la sfârşitul lunii februarie, după ce Rusia a început ceea ce numeşte ”o operaţiune militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie.
Rubla a încheiat ziua de vineri în declin cu 0,4% la 76,08 unităţi faţă de dolar, după ce a atins pentru scurt timp cel mai ridicat nivel din noiembrie, de 71 unităţi pentru un dolar.
Faţă de euro, rubla a scăzut cu 1,5% la 82,70 unităţi, după ce a atins pentru scurt timp nivelul de 77,0750 unităţi, pentru prima dată de la sfârşitul lunii iunie 2020.
Redresarea rapidă a rublei de la minimele record înregistrate în martie ridică îndoieli cu privire la durabilitatea câştigurilor sale. Oricine încearcă să cumpere valută străină online de la o bancă din Rusia sau, ilegal, la un stand valutar, sau care cumpără online bunuri şi servicii denominate în valută străină, va găsi cursul real considerabil mai rău.
Randamentele obligaţiunilor de Trezorerie OFZ pe termen de 10 ani, care se mişcă invers preţurilor lor, au scăzut la 10,77% de la nivelul de 11,62% observat înainte de reducerea dobânzii de referinţă.
Reducerea surpriză a dobânzii cheie a venit după ce ministrul de Finanţe Anton Siluanov a declarat în această săptămână că ministerul său lucrează cu banca centrală la măsuri pentru a face cursul rublei mai previzibil şi mai puţin volatil.
”Dacă experienţa crizei rublei din 2014/15 este un ghid, o reducere mare a ratei dobânzii (ca cea observată astăzi) va fi urmată probabil de o relaxare mult mai graduală, deoarece banca centrală ţinteşte o dobândă reală pozitivă mare pentru a readuce inflaţia la ţinta sa”, a spus Capital Economics într-o notă adresată clienţilor.
Firma LockoInvest a declarat că şi-a revizuit previziunile privind dobânda chei de sfârşit de an la 11-12% de la cel mult 15%.
Mişcările rublei rămân nervoase, iar volumele de tranzacţionare la Bursa din Moscova sunt sub medie, dar rubla şi-a revenit complet la nivelurile văzute înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina.
Rubla este susţinută de excedentul puternic al contului curent al Rusiei, pe fondul preţurilor ridicate ale mărfurilor, precum şi de controalele de capital ale Rusiei, a declarat Olga Belenkaya, şefa de cercetare macro la firma de brokeraj Finam.
Pe bursă, indicele RTS în dolari a scăzut cu 1,14%, până la 1.079,99 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a scăzut cu 1,6%, până la 2.592,7 puncte.
Acţiunile companiei petroliere Bashneft au avut o performanţă slabă pe piaţă, pierzând 4,5%, în timp ce acţiunile grupului rivalul Lukoil au scăzut cu 1%.
Acţiunile companiilor din sectorul petrolului au fost afectate după ce Congresul SUA a votat joi pentru a impune Rusiei sancţiuni economice suplimentare din cauza acţiunilor sale în Ucraina, adoptând o măsură de eliminare a statutului său comercial de ”naţiunea cea mai favorizată” şi o alta pentru interzicerea importurilor de petrol, care transformă în lege un ordin executiv anterior al preşedintelui Joe Biden.