Rubla rusească a scăzut marţi cu aproximativ 3% faţă de dolar, nereuşind să consolideze o revenire după declinul de săptămâna trecută, deoarece piaţa se împacă cu perspectiva unor venituri mai mici din exporturi ca urmare a restricţiilor aplicate petrolului rusesc, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Săptămâna trecută, rubla a pierdut aproximativ 8% faţă de dolar şi este pe cale să scadă considerabil în decembrie, după ce a intrat în vigoare un embargo occidental asupra petrolului şi un plafon de preţ.
Ministerul de Finanţe a spus că recenta scădere a fost legată de redresarea importurilor. Rubla a scăzut cu 3% faţă de dolar, la 71,36, îndreptându-se spre cel mai redus nivel din aproape opt luni, de 72,6325 unităţi pentru un dolar, atins săptămâna trecută.
”La sfârşitul lunii decembrie, este probabil ca rubla să rămână extrem de volatilă, deoarece piaţa va trebui să găsească un nou echilibru în contextul schimbărilor fluxurilor comerciale şi al presiunii crescute a sancţiunilor. În această săptămână, rubla este de aşteptat să fluctueze în intervalul 68-71 (pentru un dolar dolar)”, a spus BCS World of Investments într-o notă.
Faţă de moneda unică europeană, rubla a coborât cu 3,4% ,până la 76,03 unităţi pentru un euro.
Faţă de moneda chineză, a scăzut cu 3,3% la 10,09 unităţi pentru un yuan.
Rubla rămâne cea mai performantă monedă din lume faţă de dolar în acest an, susţinută de controale de capital şi de importuri reduse.
Acum, cu exporturile şi veniturile în scădere, o rublă mai slabă este mai benefică, a declarat marţi prim-vicepremierul Andrei Belousov.
”Rubla puternică şi-a jucat rolul. În aceste condiţii… ar fi bine să existe un curs de ruble de 70-80 pe dolar”, a spus Belousov.