Rusia a cerut vineri ca Google, divizie a grupului Alphabet, să înceteze să distribuie ceea ce a numit ameninţări împotriva cetăţenilor ruşi pe platforma sa de partajare a videoclipurilor YouTube, o solicitare care ar putea prevesti o blocare totală a serviciului pe teritoriul Rusiei, transmite Reuters, citat de News.ro.
Reprezentanţii Google din Rusia nu au răspuns la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail. Autoritatea de reglementare, Roskomnadzor, a spus că reclamele de pe platformă cer suspendarea sistemelor de comunicaţii ale reţelelor feroviare din Rusia şi Belarus şi că diseminarea lor este o dovadă a poziţiei anti-ruse a gigantului tehnologic american. Roskomnadzor nu spus ce conturi au publicat reclamele.
„Acţiunile administraţiei YouTube sunt de natură teroristă şi ameninţă viaţa şi sănătatea cetăţenilor ruşi. Roskomnadzor se opune categoric unor astfel de campanii de publicitate şi cere ca Google să nu mai difuzeze videoclipuri anti-Rusia cât mai curând posibil”, a spus autoritatea de reglementare.
Aceasta este cel mai recent conflict între Moscova şi firmele străine de tehnologie în legătură cu Ucraina.
YouTube, care a blocat mass-media rusă finanţată de stat la nivel global, este supus unei presiuni puternice din partea autorităţilor de reglementare a comunicaţiilor din Rusia şi a politicienilor.
Revoltată de faptul că Meta Platforms le permite utilizatorilor reţelelor sociale din Ucraina să posteze mesaje precum „Moarte invadatorilor ruşi”, Moscova a blocat Instagram în această săptămână, oprind deja accesul la Facebook din cauza a ceea ce spune că sunt restricţii ale platformei pentru mass-media rusă.
Presa de ştiri rusă, care include şi agenţia de presă RIA şi Sputnik, a citat o sursă anonimă spunând că YouTube ar putea fi blocat săptămâna viitoare sau chiar vineri.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a scris vineri o critică acerbă la adresa firmelor străine de social media, menţionând atât Meta, cât şi YouTube, dar a dat de înţeles că uşa care duce la posibila lor revenire pe piaţa rusă va fi lăsată întredeschisă.