Rusia, schimbare bruscă de direcție: Moscova anunță că va relua participarea la acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră

G4Media nov. 2, 2022 0 comentarii
razoni, cargo, cereale, grau, ucraina, liban, transport, marfa, vas, nava, coasta, turcia

Rusia spune că va relua participarea la acordul privind exportul de cereale ucrainene din cadrul Inițiativei Mării Negre după ce a primit „garanții suficiente”, relatează CNN.

“Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment par suficiente și reia implementarea acordului – Inițiativa pentru transportul în siguranță al cerealelor și alimentelor din porturile din Ucraina (Inițiativa Marea Neagră), suspendată după atacul terorist din Sevastopol”, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Prezentăm mai jos comunicatul emis de Ministerul rus al Apărării:

“Ca urmare a atacului terorist comis de Ucraina împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității “coridorului de cereale” la 29 octombrie anul curent, Federația Rusă a suspendat punerea în aplicare a acordului privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene (Inițiativa Mării Negre).

Poziția Rusiei a fost adusă în atenția secretarului general al ONU, António Guterres, și a Consiliului de Securitate al ONU.

Cu ajutorul organizației internaționale și al Turciei, au fost obținute garanțiile scrise necesare din partea Ucrainei privind neutilizarea coridorului umanitar și a porturilor ucrainene desemnate pentru exportul de produse agricole pentru operațiuni militare împotriva Federației Ruse, care au fost prezentate Centrului Comun de Coordonare (CCC) la 1 noiembrie 2022.

Partea ucraineană, în special, a dat asigurări oficiale că “coridorul umanitar maritim va fi utilizat numai în conformitate cu dispozițiile Inițiativei Mării Negre și cu regulamentul aferent al CCM”.

Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment sunt adecvate și reia punerea în aplicare a acordului – Inițiativa pentru transportul în siguranță al cerealelor și alimentelor din porturile ucrainene (Inițiativa Mării Negre) – care fusese întreruptă în urma atacului terorist din Sevastopol.”

Sursa foto: OZAN KOSE / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *