Rusia avertizează că exporturile de petrol prin Consorțiul Caspian Pipeline, una dintre cele mai mari conducte de petrol din lume, vor scădea din cauza avariei provocată de furtună

petrol Sursa foto: Pixabay

Exporturile de petrol din Rusia și Kazahstan prin Consorțiul Caspian Pipeline din Marea Neagră ar putea scădea cu până la 1 milion de barili pe zi sau 1% din producția mondială de petrol, din cauza avariei provocată de furtună, a declarat marți un oficial rus, citat de Reuters.

Pavel Sorokin, ministru adjunct al Ministerului Energiei, a spus că întreținerea ar putea dura până la două luni, ceea ce ar putea duce la o scădere a exporturilor cu până la 1 milion de barili pe zi.

O furtună în sectorul rusesc al Mării Negre a avariat echipamentele de încărcare ale CPC, una dintre cele mai mari conducte de petrol din lume care transportă țiței din Kazahstan către piețele globale, a declarat marți operatorul său.

Conducta CPC a fost în centrul atenției de la invazia Ucrainei de către Rusia, care a restricționat exporturile rusești și a dus la o creștere a prețului petrolului. Statele Unite au impus sancțiuni petrolului rusesc, dar au spus că fluxurile din Kazahstan prin Rusia ar trebui să fie neîntrerupte.

Conducta livrează aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi sau 1,2% din cererea globală. Orice perturbare majoră a fluxurilor sale va pune o presiune suplimentară pe o piață mondială a petrolului care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare de la embargoul arab al petrolului din anii 1970.

Majoritatea petrolului din conductă aparține Rusiei, Kazahstanului și companiilor petroliere internaționale precum Chevron, care exportă petrol din Kazahstan prin portul rusesc de la Marea Neagră Novorossiisk.

Operatorul conductei CPC a spus inițial că unul dintre cele trei puncte de acostare a fost avariat de furtună și că va dura cel puțin trei săptămâni pentru a repara în așteptarea unei nave.

Marile case comerciale globale, cum ar fi Vitol și Trafigura, au declarat marți că au estimat întreruperea actuală a petrolului rusesc la 2 până la 3 milioane barili pe zi și au adăugat că lumea abia ar putea face față unei perturbări de peste 2 milioane barili pe zi deoarece ar duce la o nouă creștere a prețurilor și la o recesiune economica.

Rusia a spus că sancțiunile occidentale asupra Ucrainei echivalează cu un război economic împotriva acesteia. Oficialii au spus că Moscova va recurge la toate instrumentele disponibile pentru a se apăra, inclusiv limitarea aprovizionării cu gaze către Europa.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *