Rusia dă un ultimatum: Țările europene au la dispoziție cel puțin 2 săptămâni să plătească gazul în ruble

Redacția apr. 1, 2022 0 comentarii
Gazprom

Importatorii europeni de gaze naturale rusești au timp până în a doua jumătate a lunii aprilie pentru a se conforma cererii Moscovei de a plăti în ruble, potrivit unui anunț al Kremlinului, transmis de Reuters.

„Plata pentru livrările efective care au loc acum nu trebuie făcută astăzi”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, vineri, a doua zi după ce Rusia a publicat un decret privind plățile cu ruble. „Ar trebui undeva în a doua jumătate a lunii aprilie sau chiar la începutul lunii mai”.

Comentariile sale au atenuat temerile că Rusia ar putea opri imediat aprovizionarea oricărui cumpărător care nu oferă ruble. Dar rămâne amenințarea pe termen lung ca Moscova să oprească livrările și să afecteze puternic Europa.

Mai mulți cumpărători europeni au refuzat până acum să plătească gazul în ruble, spunând că cererea Rusiei încalcă termenii contractelor lor de cumpărare, care sunt în mare parte denominate în euro sau dolari.

Rusia a propus un mecanism care ar impune cumpărătorilor de gaze să deschidă conturi bancare atât în ​​valută, cât și în ruble la Gazprombank, care nu este supusă sancțiunilor UE, pentru a cumpăra ruble pentru a le folosi la plată. A spus că acest lucru nu ar încălca contractele și nici nu va modifica volumul sau termenii de preț.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi decretul rublei. Se aplică țărilor „neprietenoase” care au impus sancțiuni Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, inclusiv statelor membre UE. Dacă nu s-au efectuat plățile, „vom considera că acest lucru este o neplată din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg”, a spus acesta.

Amenințarea cu întreruperile cu aprovizionarea de gaz rusesc a declanșat alarma în rândul țărilor europene care se bazează în mare măsură pe gazul rusesc, Germania și Austria începând săptămâna aceasta să se pregătească pentru raționalizarea energiei.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a declarat joi că i-a spus lui Putin că țara sa și-a verificat contractele de gaze cu Rusia și va continua să plătească pentru ele în euro și uneori în dolari.

Putin a descris mecanismul de plăți propus drept „o schemă clară și transparentă” pentru țările neprietenoase.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *