Rusia este „deconectată” progresiv de restul lumii. Să fim conștienți de forța noastră (oficial francez)

uniunea europeana

Rusia este pe punctul de a fi “deconectată” de sistemul economic mondial, a afirmat luni secretarul francez de stat pentru afaceri europene Clément Beaune, care a cerut Uniunii Europene să fie “conștientă” de forța sa în gestionarea conflictului ucrainean, transmite agenția AFP, citată de publicația boursorama.com.

“Rusia este deconectată progresiv de restul lumii, în special în plan economic, și acest lucru va avea un impact extrem de puternic”, a afirmat Clément Beaune, evocând prăbușirea rublei și “intervenția în panică a băncii centrale rusești”.

“S-a spus adeseori că sancțiunile sunt un fel de pistol cu apă al politicii internaționale. Am intrat într-un alt univers”, a adăugat el.

Rubla a atins luni un minim istoric față de dolar și euro pe bursa din Moscova. Pentru a apăra economia și moneda națională în fața sancțiunilor occidentale, Banca centrală a Rusiei a majorat dobânda de intervenție de la 9,5 la 20%, luni dimineață.

“Să fim conștienți de forța noastră”, a afirmat Clément Beaune. “Rusia este cea care are mai multă nevoie de noi, de restul lumii. A crede că poți fi o putere brutală, agresivă, singura din lume, tăiată de tot restul lumii, nu merge”, a continuat el.

“Este de asemenea o lecție pentru democrațiile noastre, care sunt văzute uneori un pic slabe, un pic naive, un pic decadente. Acesta este fără îndoială raționamentul dl Putin. Credea că va avea în față o Europă divizată, slăbită, dar ne-am organizat”.

Ministrul a precizat că sancțiunile urmăresc să vizeze în primul rând oligarhii ruși. “Vom face astfel încât să scutim cât mai mult posibil poporul rus care, sunt sigur, nu avea nevoie de acest război”, a mai spus el.

sursa foto: Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *