Un nou contract de gaze între Serbia și Rusia a fost convenit, însă semnarea acestuia a fost amânată până cel puțin pe 20 septembrie. Declarația a fost făcută de directorul companiei „Srbijagas”, Dušan Bajatović, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Prva, transmite TASS.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Practic, am convenit deja asupra tratatului cu rușii, dar acesta nu va fi semnat înainte de 20 septembrie”, a declarat Bajatović.
Potrivit acestuia, motivul amânării este incertitudinea privind rezervele de gaze ale Azerbaidjanului pentru export, precum și durata estimativă a sancțiunilor impuse.
„Motivul este că, în acest moment, nu știm nici măcar ce ne poate oferi Azerbaidjanul, nu există gaz în Azerbaidjan. Ce se va întâmpla cu sancțiunile? Pe câți ani ar trebui să semnăm? Dacă în 2027 se doresc sancțiuni împotriva tuturor celor care utilizează gaze rusești, atunci pe câți ani să semnăm acordul, ce volum de gaze? Europa spune: deschideți piața, adică ajutați-ne să eliminăm gazul rusesc. Deci totul este foarte complicat”, a explicat Bajatović.
Anterior, Bajatović a menționat că Moscova și Belgradul au prelungit contractul pentru livrările de gaze rusești către Serbia în condițiile actuale până pe 30 septembrie, începând cu 23 mai, „asigurând 6 milioane de metri cubi la un preț de 290 de euro pe mia de metri cubi”. El a declarat, de asemenea, că partea sârbă dorește să semneze un nou contract de livrare a gazelor rusești pe o perioadă de 10 ani.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a discutat despre încheierea unui nou contract de gaze cu Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Moscova, pe 9 mai.
În 2024, Azerbaidjanul a exportat 25,2 miliarde de metri cubi de gaz, mai mult de jumătate, adică 12,9 miliarde de metri cubi, către piața europeană. La 31 decembrie 2020, a început livrările comerciale de gaze către Europa prin conducta Trans Adriatic Pipeline, parte a Coridorului Sudic de Gaze. Cumpărătorii gazului azer în Europa includ Bulgaria, Ungaria, Grecia, Italia, România, Macedonia de Nord, Serbia, Slovacia, Slovenia și Croația.