Rușii iau cu asalt bancomatele în căutare de numerar, de teama unei prăbușiri a monedei naționale

bancomat rusia Sursa foto: cbr.ru

Locuitorii din Moscova și din alte orașe rusești au luat cu asalt bancomatele și sucursalele băncilor în căutarea de numerar, atât în ​​ruble, cât și în dolari, deoarece se tem de o prăbușire a monedei naționale și de incapacitatea de a utiliza sistemele internaționale de plată, scrie Financial Times.

Cozi de oameni care doresc să retragă valute au început să se formeze încă de joi dimineață, după decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a începe o invazie pe scară largă a Ucrainei, trimițând rubla la minimele istorice. Un reporter al Financial Times a afirmat că unele sucursale ale băncilor internaționale au rămas fără dolari americani până la prânz în acea zi.

Căutarea de numerar a continuat în weekend, în timp ce țările UE au convenit măsuri pentru a reduce capacitatea băncii centrale ruse de a-și folosi rezervele valutare și au decis să retragă unii creditori ruși din sistemul global de plăți SWIFT.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Îngrijorați că nu vor putea plăti cu cardurile Visa și Mastercard, cetățenii obișnuiți au mers să caute numerar în orice monedă.

Sâmbătă târziu, unii oameni s-au așezat în fața bancomatelor goale, așteptând să sosească loturi noi de numerar. Mult mai mulți au apărut la primele ore ale zilei de duminică, după ce SUA și aliații săi europeni au anunțat măsuri punitive împotriva băncii centrale ruse și a celor mai mari creditori ai țării.

„Am retras bani la începutul acestei situații și o să merg din nou să caut un bancomat acum. Pentru că vreau să am bani pentru o lună în cazul în care există probleme tehnice cu cardurile. Am avut deja probleme la plata unui taxi cu Google Pay ieri”, a spus Ekaterina, o locuitoare a Moscovei.

„Cred că banca mea nu este sancționată și mă îndoiesc că banii mei vor dispărea cu totul, dar există riscul să nu pot cumpăra mâncare”, a spus ea. „Pur și simplu nu știm la ce să ne așteptăm de la guvern. Nu pot prognoza, așa că vreau să am bani la dispoziție.”

Bancherii sunt îngrijorați de efectul pe care îl vor avea astfel de retrageri asupra sistemului bancar.

Un director al unei bănci de vest din Moscova a spus: „Retragerile lor de numerar dăunează Rusiei, lichiditatea băncilor este în scădere”.

Sancțiunile băncii centrale îi limitează capacitatea de a interveni în valută, pe care a folosit-o înainte pentru a stabiliza rubla și pentru a nu o lăsa să se prăbușească.

„Nici măcar nu-mi pot imagina rubla mâine, când se va deschide tranzacționarea”, a spus bancherul, sub rezerva anonimatului. „Banca centrală va încerca să susțină [rubla], întrebarea este [pentru] cât timp. Nerezidenții vând active rusești, scapă de rublă și este foarte rău pentru noi”, a precizat el.

Duminică, banca centrală a Rusiei a căutat să calmeze piețele și deponenții, spunând că se angajează să furnizeze în mod continuu băncilor lichiditate în ruble, fără limită a sumei pe care băncile doresc să o împrumute. De asemenea, a mai spus că își va „extinde în mod semnificativ” așa-numita listă Lombard, care include titlurile de valoare pe care le va accepta drept garanție pentru a ajuta băncile să își acopere nevoile de refinanțare.

„Sistemul bancar rus este stabil, are suficiente rezerve de capital și lichiditate pentru a funcționa fără întreruperi în orice situație. Toate fondurile clienților sunt sigure și disponibile în orice moment”, a spus banca centrală într-un comunicat.

Sistemul de mesagerie de plată al Rusiei, dezvoltat în cazul în care băncile țării ar fi excluse de la Swift, ar continua să funcționeze „în orice scenariu”, a adăugat acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: