S-a înființat Asociația Română pentru Cercetări Avansate, Nanotehnologii și Tehnologii Quantice. Academia Română, RENAR, MApN, printre membri

computer cuantic, IBM Computer cuantic al IBM Sursa foto: Andrew Lindemann/IBM

Mai multe institute de cercetare, autorități de stat, universități și firme private s-au reunit ieri, 28 iunie, în Asociația Română pentru Cercetări Avansate, Nanotehnologii și Tehnologii Quantice – ARCSANTQ. Asociația are ca scop promovarea și aplicarea în România a rezultatelor cercetării fundamentale avansate în domeniile nanotehnologiilor, tehnologiilor quantice, transferurilor de tehnologie și a parteneriatelor internaționale pentru dezvoltare, potrivit unei comunicări publice.

Discuțiile privind înființarea acestei Asociații au pornit, la început, în mediul universitar încă de anul trecut. În ianuarie, a avut loc prima întâlnire din cadrul acestei asociații, unde s-au pus pe tapet dezideratele membrilor: dezvoltarea de concepte în România ce par de domeniul fantasticului, cum ar fi crearea motorului cuantic Tesla și computerului Quantum – cu o capacitate de calcul practic nelimitată. Ideile au fost cristalizate într-un memorandum care a stabilit și un program de lucru viitor și la demersuri efectuate care, prin decizie guvernamentală, să ducă la înființarea, în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a Agenției Române pentru Cercetare-Dezvoltare Strategică, căreia să i se subordoneze această Asociație. Cu SGG ca ordonator de credite, aici s-ar putea atrage fonduri externe considerabile, inclusiv din PNRR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Această inițiativă este prima din 1990 realizată în țara noastră și una din puținele din lume care urmărește conectarea României la circuitul mondial al cercetării științifice avansate și în același timp își propune să contribuie la ridicarea nivelului economic al țării prin aplicarea tehnologiilor de vârf. Între promotorii acestui proiect se numară Secretarul general al Academiei Române, academician Ioan Dumitrache și Dr. Ing. Dan Hazaparu. Consiliul Științific al Asociației este format din Președinții secțiilor Academiei Române: Secţia de știinţa şi tehnologia informaţiei, Secţia de știinţe chimice, Secţia de știinţe fizice, Secţia de știinţe tehnice, Secţia de știinţe biologice, Secţia de știinţe geonomice, Secretarul general al Academiei Române și Vicepreședintele coordonator al Cercetării Științifice a Academiei Române. Între membrii asociației, figurează marile universități din România, institute de cercetări ale Academiei Române, instituții de înalt prestigiu, cum ar fi Asociația de Acreditare din România (RENAR), Asociația de Studii și Prognoze Economice și Sociale (ASPES), Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei(CNR-CME), ROMATOM, institute de cercetări aflate în coordonarea Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din cadrul MApN și societăți comerciale cu profil de cercetare Wing Grup și IBN”, potrivit unei informări a Asociației.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Potrivit reprezentanților, sunt în curs de inițiere parteneriate de cercetare cu universități de prestigiu din străinătate care derulează programe de cercetare avansată, cum ar fi Politehnica din Lausanne (EPFL), London School of Economics (LSE), Technion – Israel Institute of Technology și altele.