Avem azi un record instantaneu al exporturilor de energie. Potrivit datelor OPCOM (operatorul bursei de energie), trimitem cantități mari, cu un vârf de 2.200 MW, în Ungaria, pe toate intervalele orare în care avem soare, de unde tragem concluzia că este vorba în principal de energie fotovoltaică.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Până la acest episod de caniculă, cu mult soare, în restul anului eram net importatori de energie din Ungaria, câteodată și pe toate intervalele orare.
Acum însă, cu producție mare internă din fotovoltaic și cu cerere internă nu foarte ridicată (în ciuda caniculei, care ar trebui să aducă și consumuri energetice mari), producția solară pleacă la unguri: 2.275 MW, la ora 11.00, 1.700 MW, la ora 12.00, 1.470 MW, la ora 13.00, scade la 670 MW, la ora 16.00. De la ora 17.00 (când soarele începe să coboare), se schimbă trendul, aducem noi energie de la unguri, cel mai mult, 780 MW, la ora 19.00.
Trebuie precizat că, în ciuda faptului că exportăm pe parcursul zilei la unguri, tot în același timp, și importăm de la bulgari. Și nu puțin, chiar 1.500 MW de dimineață, importurile continuând pe aproape toate intervalele orare. Se poate pune acest lucru pe seama faptului că firmele românești aduc energie de la bulgari în cadrul unor contracte pe termen lung, la preț predictibil. Energie provenită din surse convenționale, termocentrale cu precădere, care la noi nu prea produc.
Este de precizat că industria este nevoită să cumpere energie în cadrul unor contracte cu producători convenționali, care pot livra constant, pe termen lung, cum nu este cazul regenarabilelor. Cum la noi sectorul producției din surse convenționale s-a redus mult, fiind copleșit, din punct de vedere al prețurilor, de regenerabile, este posibil ca fabricile românești să se fi reorientat către Bulgaria.