Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a lansat Sistemul Național de Interoperabilitate (SNI), platforma care va interconecta, pentru prima dată, bazele de date ale administrației publice din România. Deocamdată, un singur flux de interoperabilitate e disponibili: s-au interconectat bazele de date ale Direcției Locale de Taxe și Impozite a Sectorului 6 din București și ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. Așa că primii scutiți de deplasarea către direcțiile de taxe și impozite locale pentru obținerea certificatului de atestare fiscală, necesar înstrăinării bunurilor, sunt locuitorii acestui sector al capitalei.
SNI poate fi accesat de instituțiile interconectate în sistem, fiecare având un modul specific de acces.
Cetățenii pot accesa SNI la adresa https://cetatean.gov.ro.
ADR a anunțat ieri lansarea primului flux de interoperabilitate din România. “Prin acest prim flux, am interconectat bazele de date ale Direcției Locale de Taxe și Impozite a Sectorului 6 din București și ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. În continuare, obiectivul nostru este de facilita accesarea bazelor de date din sectorul public printr-o singură interfață. Pe parcursul anului trecut, 12 milioane de certificate de atestare fiscală au fost solicitate în toată țara. În acest prim flux, platforma SNI va genera, la cerere, certificatele de atestare fiscală. Înainte de a fi digitalizat, fluxul obținerii documentelor a fost optimizat prin înlăturarea factorului uman, asigurându-se un proces automatizat, rapid și sigur. Prin extinderea și utilizarea acestei soluții digitale, toți românii vor fi scutiți de deplasarea către direcțiile de taxe și impozite locale pentru obținerea certificatului de atestare fiscală necesar înstrăinării bunurilor”, a precizat președintele ADR, Octavian Oprea.
Acesta a declarat anterior că proiectul va continua cu Primăria Sectorului 1, Primăria Sectorului 3, Primăria Sectorului 4 şi cu Primăria Sectorului 2.
Sistemul Național de Interoperabilitate este prima platformă online realizată integral de către experții IT ai Autorității pentru Digitalizarea României și două companii private, Modex și Integrisoft Solutions. sistemele informatice guvernamentale.