Salarii majorate cu 10% la CFR Călători. Angajații primesc și tichete de masă

Gara de Nord, CFR, oameni, transport feroviar, pandemie, calatori

Conducerea Companiei CFR Călători a propus majorarea salariilor angajaților cu 10% și acordarea tichetelor de masă în valoare de 20 de lei, acestea fiind cele mai importante propuneri prezentate sindicatelor în timpul negocierilor pentru un nou Contract Colectiv de Muncă, potrivit unui comunicat de presă al operatorului feroviar național.

O majorare a salariilor cuprinsă între aproximativ 7 și 10% (cu indicele inflației) a început chiar în timpul celei mai mari greve de la CFR din ultimii ani, ceferiștii fiind nemulțumiți de amânarea intrării în vigoare a Legii Statutului Personalului Feroviar.

Majorarea cu 10% a salariilor pentru aproxiamtiv 12.000 angajați va intra în vigoare după înregistrarea noului Contract Colectiv de Muncă.

„Administrația CFR Călători a inițiat negocierile pentru semnarea noului Contract Colectiv de Muncă (CCM), acestea fiind declanșate la data de 11 aprilie 2022.

Principalele propuneri ale Administrației CFR Călători sunt:

  • majorarea cu 10% a salariilor de bază brute pentru toți salariații societății, cu aplicabilitate de la data înregistrării CCM la Inspectoratul Teritorial de Muncă;
  • acordarea tichetelor de masă în valoare de 20 de lei.

A fost prezentată și intenția Administrației CFR Călători pentru introducerea unor funcții noi care să permită continuarea procesului de selecție și angajare a personalului de exploatare. În contextul condiționalităților impuse Contractului de Servicii Publice dar și a cerințelor existente în piața de transport feroviar de călători (cerințe de calitate și competitivitate, etc), CFR Călători își propune ca în perioada următoare să fie demarate anumite procese care să conducă la un răspuns adecvat acestor cerințe cu o structură organizatorică care să asigure un serviciu de transport feroviar de călători superior din punct de vedere calitativ și în același timp o reacție rapidă de adaptare la modificările pieței”, arată comunicatul companiei.

La sfârșitul anului trecut greviștii au reclamat faptul că guvernul PSD-PNL-UDMR a amânat cu un an creșterea salariilor, prevăzută într-o lege votată în 2020. E vorba despre Legea 195/2020 privind statutul personalului feroviar, inițiată chiar de PSD și votată în august 2020 – în plină campanie electorală – de PSD, Pro România și UDMR. Legea prevedea, printre altele, creșteri de circa 35% ale salariilor – unele extrem de mici în acest moment. Problema a apărut în acest an, când guvernul Ciucă, din care chiar PSD face parte, a amânat intrarea în vigoare a legii cu un an, până în 2023. Amânarea a fost făcută prin Ordonanța de urgență 130/2021, articolul VIII, adoptată vineri 17 decembrie 2021.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.