Salariul mediu în construcții, domeniu care se luptă cu deficit de angajați, a crescut cu doar 10% într-un an, sub nivelul inflației

santier, sala polivalenta constanta, lucrari constructie Foto: Sala Polivalenta Constanta

Salariul mediu net în construcții a ajuns în aprilie la la 3.657 lei/angajat, fiind mai mare cu 10%, față de aceeași lună a anului trecut, notează Arenaconstructiilor.ro

Salariul mediu al angajaților din sectorul construcțiilor a crescut constant anul acesta de la o lună la alta, cel mai mare salt fiind înregistrat în martie. Luna următoare a continuat să crească, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Astfel, salariul mediu net în construcții a ajuns în aprilie la la 3.657 lei/angajat, fiind mai mare cu 10%, față de aprilie 2021. Creșterea salariilor nete este mai mică decât inflația care pe aceeași perioadă a fost de 13,8%. La nivel general, în economie, nivelul salarial mediu net a fost 3.967 lei/angajat, cu 11% mai mult decât în aprilie anul trecut.

În luna aprilie, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9746 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2120 lei).

Deficit de forță de muncă

Conform datelor de la începutul anului, sectorul construcțiilor ar fi unul dintre cele mai bine plătite domenii pe piața locală, arătau datele unei platforme de locuri de muncă. Media salarială în construcții era în februarie de 4.000 de lei, conform datelor introduse în Salario, comparatorul de salarii eJobs, de către specialiștii care lucrează în acest sector. Acest lucru plasează construcțiile în topul celor mai bine plătite domenii în acest moment, după IT, management, proiectare civilă/industrială, cercetare-dezvoltare și project management.

„Cei mai căutați angajați din domeniu sunt muncitorii calificați și necalificați. Pentru a-i atrage, angajatorii nu doar că le pun la dispoziție diverse facilități și beneficii, ci sunt dispuși să le ofere și salarii mari doar pentru a bate palma pentru o perioadă mai lungă de timp. În funcție de caz și de amploarea proiectelor, dar și de experiență, în Construcții se pot câștiga salarii și de 2-3 mai mari decât media națională pentru anumite poziții. Spre exemplu, un sudor câștigă în medie 4.000 de lei net, dar, în anumite cazuri, acești specialiști pot câștiga și 2.000 de euro lunar. Cu toate că facilitățile fiscale introduse la finalul lui 2018 au atras mai mulți candidați spre acest sector, nevoia de forță de muncă este în continuare cu mult peste numărul de candidați disponibili pe piață, motiv pentru care importul de forță de muncă e o soluție frecventă pentru acoperirea deficitului de personal”, spunea Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

 

Foto: Sala Polivalenta Constanta

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *