Salariul mediu net din România a ajuns la 5268 lei în octombrie, în creștere cu 12% față de acum un an. Domeniile cu cele mai mari și cele mai mici salarii

copii adolescenti bani salariu tineri sursa foto: Unsplash/ Alexander Grey

Câştigul salarial mediu net din România a ajuns în luna octomrbie la 5268 lei, în creştere cu 40 lei (+0,8%) față de luna septembrie 2024 și cu 12,3% mai mare decât în urmă cu unan. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în IT, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și în HoReCa. În luna octombrie, câştigul salarial mediu brut a fost 8612 lei, cu 59 lei (+0,7%) mai mare decât în luna septembrie 2024, arată datele Institutului Național de Statistică.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%.

În ceea ce privește evoluția salariilor în raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 107,3%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 251,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna septembrie 2024.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Conform datelor consultate de Economedia, cele mai mari salarii sunt în domeniul activităţilor de servicii în tehnologia informaţiei (medie de 11541 lei), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (9715 lei), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (9454 lei) fabricarea produselor din tutun (8523 lei) și activităţi de servicii anexe extracţiei (8211).

La polul opus, cele mai mici salarii medii nete din România sunt în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3078 lei), Hoteluri și restaurante (3206), tăbăcirea şi finisarea pieilor (3558), fabricarea produselor textile (3646 lei). Salarii mici sunt și în domeniul fabricării de mobilă (3652), în prelucrarea lemnului (3667 lei), colectarea, tratarea si eliminarea deşeurilor (3985) și industria alimentară (3946 lei).

INS precizează că în cursul anului se înregistrează fluctuații ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creșterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Cum au evoluat salariile de la o lună la alta

În luna octombrie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net:

• cu 12,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, respectiv cu 10,2% în extracţia minereurilor metalifere;

• între 3,5% și 8,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor din tutun, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.;

• între 2,0% și 3,0% în fabricarea de mobilă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de poștă şi de curier, alte activităţi extractive, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), alte activităţi industriale n.c.a., tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea echipamentelor electrice, transporturi aeriene, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi de editare, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Scăderile câștigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net:

• cu 16,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 15,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului;

• între 2,0% și 8,5% în industria metalurgică, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi pe apă, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

În sectorul bugetar în luna octombrie 2024 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+3,0%, ca urmare a plății cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+0,8%). În sănătate şi asistență socială, câştigului salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-1,2%).

Locul 4, de la coadă, în UE la salariul mediu

În 2023, salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă pentru angajații din UE a fost de 37.900 EUR, reflectând o creștere de 6,5% față de 35.600 EUR în 2022. În clasamentul european, România e pe locul 4, de la coadă.

Mai precis, cele mai mici salarii medii anuale ajustate cu normă întreagă au fost înregistrate în Bulgaria (13 500 EUR), Ungaria (16 900 EUR) și Grecia (17 000 EUR). România a fost pe locul de dinaintea Greciei, cu 17.739 de euro în 2023, în creștere de la 15.064 de euro în 2022. În procente, majorarea a fost de 17,75%. Polonia, care se află imediat în fața Românei, a avut un salariu mediu anual ajustat cu normă întreagă de 18.054 de euro.

 

Salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă pe angajat, 2023, în euro.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: