Salariul mediu net în România era la începutul anului de 3698 lei, în creștere cu 8,9% față de ianuarie 2021. Care e domeniul unde câștigul lunar depășește 8000 de lei?

bani-numarati-e1608707760315 Foto: Edupedu.ro

În luna ianuarie, câştigul salarial mediu net a fost de 3698 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 181 lei, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică.  Valorile cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, iar cele mai mici în sectorul HoReCa. Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%.

În luna ianuarie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6031 lei, cu 296 lei (-4,7%) mai mic decât în luna decembrie 2021.  Câştigul salarial mediu net a fost 3698 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 181 lei (-4,7%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice): 8940 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante: 2047 lei.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Industria IT& C se confruntă în continuare cu un puternic deficit de forță de muncă, spun cei din industrie, așa că e de așteptat că salariile vor crește. În ultimul deceniu, industria de software și servicii IT a avut un singur an de scădere din punct de vedere a numărului de angajați, iar sectorul IT și Telecomunicații a ajuns să angajeze aproximativ 179.000 de persoane, adică circa 2,7% din totalul salariaților. Datele au fost publicate în Studiul privind impactul industriei de software si servicii IT in economia Romaniei, realizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%.

INS precizează că, în cursul anului, se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). “Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației”, precizează reprezentanții INS.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum

Indicele câştigului salarial real a fost 100,5% ȋn luna ianuarie 2022 față de luna ianuarie 2021. Indicele câştigului salarial real a fost 93,9% ȋn luna ianuarie 2022 față de luna decembrie 2021. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 225,4%, cu 14,6 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna decembrie 2021.

 

Grafic: INS

 

În luna ianuarie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării în luna decembrie 2021 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: